fbpx

Házak dísze lehet: közönséges borostyán

Közönséges borostyán (Hedera helix) zöld és lila levelei.

A közönséges borostyán (Hedera helix) nem csupán Európában, hanem Ázsiában is nagy népszerűségnek örvend. Nem csak az erdőkben fedezhetjük fel ezt a szépséges dísz- és gyógynövényt, mivel a régebbi korokban is szerették és ma is sokan kedvelik, ráadásul kúszónövényként nagyon széppé varázsolja a falakat és az épületeket. Az örökzöld növény léggyökerekkel kúszik, amelyek a kapaszkodásukat is elősegítik. A növénynek vannak virágzó és nem virágzó hajtásai. A virágzó hajtások levelei tojásdadok, hegyes végűek, a virágok zöldes-sárgásak és körülbelül 5 mm szélesek, a nem virágzó hajtások levelei pedig 3,5 centis karéj alakúak. A növénynek apró, kékesfekete bogyói vannak, amelyek az énekesmadarak egyik kedvenc csemegéje. A madarak nemcsak a bogyókat fogyasztják előszeretettel, hanem a növény leveleit is kedvelik, nemhiába készítenek fészket a borostyán levelei közé.

A növény a borostyánfélék családjába tartozik. Évelő, örökzöld, kúszó és kapaszkodó félcserje. Sok helyen megtalálható, úgy mint erdőkben, fákon, sziklákon, temetőkben és kerítéseken.

A növény leveleit és virágzó hajtásait használják gyógyászati célokra. A növény hatóanyagainak köszönhetően régebben köhögésre és felsőlégúti megbetegedés ellen használták. Köptetőként és görcsoldóként is alkalmazták.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Régen a borostyán leveleit takarmányként is szolgáltak, bár a tehenek nem igazán kedvelték, viszont a birkák előszeretettel fogyasztották. Hatóanyagai a flavonoidok, a fahéjsavszármazékok és a triterpén szaponinok.

A borostyánt előszeretettel alkalmazzák házak falainak díszítésére, hiszen sűrűn beszövi azokat, így jól eltakarhatók a nem túl szép épületek, viszont nem tesz kárt a falakban. A növény jól tűri a fagyot, viszont nem kedveli a füstöt és a szennyezett levegőt.

A népgyógyászat előszeretettel alkalmazta a borostyánt, hiszen a benne lévő hatóanyagok elősegítik a letapadt nyák felköhögését, illetve enyhítik a görcsös köhögési ingert is. De külsőleg is alkalmazták, bőrbetegségeknél és reumára pakolásként használták.

Viszont a növény mérgező, így önmagában nem használható semmilyen formában. Orvosi készítmények készülnek belőle – hörghurut, asztma és köhögés elleni szerek –, így ezeket érdemes fogyasztani, ha valaki ki szeretné próbálni ezt a gyógynövényt.

  1. Kostyó Györgyi

    Nem írtam eddig semmit Nem értem, miért írták ezt.Örülök a felvilágosításoknak

  2. Somogyi Ágnes

    Üdv. engem az érdekelne, hogy a borostyán avart, levelet elégetve, a hamu használható-e a kertben épp úgy, mint a bokrok ága? Köszönöm a választ! 🙂

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük