fbpx

Hogyan optimálhatjuk személyes kalciumbevitelünket?

Bázikus zöldségek és gyümölcsök, mind jellemzően zöld színű: spárga, uborka, zöldborsó, lime, brokkoli, zöldbab, zsázsa.

Kalciumból a napi szükséglet egy felnőtt számára 1000 mg. A mennyiség megállapításánál azonban abból indultak ki, hogy a táplálékból nem szívódik fel az összes kalcium. Mert a valóságban egy felnőttnek csak mintegy 300 mg-ra van szüksége naponta. Mivel azonban az ételek kalciumtartalmának csak egy része szívódik fel, a tulajdonképpeni szükséglet többszörösét kell magunkhoz vennünk. Az, hogy a táplálékban lévő kalciumból az egyes embereknél mennyi szívódik fel, nagyon sok tényező függvénye.

Figyeljünk az elegendő D-vitamin-bevitelre!

Ha például nem veszünk magunkhoz elegendő D-vitamint, a legjobb kalciumbevitel ellenére is kalciumhiányban szenvedhetünk, mivel a kalcium csak D-vitamin jelenlétében szívódik fel a bélből. A D-vitamin közismerten a napvitamin, mely UV-sugárzás segítségével a bőrben képződik. Érdemes megméretni a D-vitamin-szintünket, és alacsony értéknél egy étrend-kiegészítőt szedni – a csontok és fogak örömére, esetleg K-vitaminnal kombinálva.

Több kisebb ásványianyag-mennyiség jobb, mint egyetlen nagy ásványianyag-adag

Ha kevés kalciumot fogyasztunk, a szervezet növeli a felszívódási rátát (nemritkán duplájára), hogy maximalizálja a kalciumbevitelt. Magas kalciumkínálatnál ellenben csökken a felszívódási ráta. Általánosságban több kisebb ásványianyag-mennyiség a nap folyamán elosztva összességében jobb felszívódást eredményez, mint a napi szükséglet egyszeri bevitele.

Mérsékeljük a foszfáttartalmú ételek fogyasztását!

Az egészséges kalciumellátás érdekében fontos, hogy figyeljünk a kiegyensúlyozott kalcium-foszfor arányára. A fölösleges foszfor ugyanis egyrészt csökkentené a kalcium felszívódását, másrészt oda vezetne, hogy a kalcium kioldódna a csontból, hogy a kalcium-foszfor aránya a vérben újra kiegyenlítődjön. Foszforfölösleg található elsősorban a kolbászfélékben, a sajtokban és az üdítőitalokban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Gondoljunk a helyes kalcium-magnézium arányra!

Ezen kívül szintén figyelni kell a megfelelő kalcium-magnézium arányra, ami a teljes étrendben ideális esetben 2:1. A sok tejterméket tartalmazó étrendben ez szinte lehetetlen, mivel a tejtermékek nagyon sok kalciumot, azonban csak nagyon kevés magnéziumot tartalmaznak. Ebben az esetben arra kell figyelni, hogy a tejtermékek mellett magnéziumban gazdag élelmiszereket építsünk be a táplálkozásunkba, hogy a tejtermékek kalciumfölöslegét kiegyenlítsük. Ha ellenben kalciumban gazdag növényi élelmiszereket fogyasztunk, ezek általában nagyon sok magnéziumot is tartalmaznak, így nem kell magnéziumhiánytól tartanunk.

Kerüljük a kalcium felszívódását gátló élelmiszereket!

Egyes élvezeti szerek és italok olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek meghiúsítják az optimális kalciumfelszívódást. Ide tartoznak: kávé, csokoládé, alkohol, cukor és az erősen fehérjetartalmú táplálkozás.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük