fbpx

Illatos és hasznos: tárkony

Friss tárkony kis kosárban.

A tárkony egy kellemes illatú fűszer- és gyógynövény. Bátran használhatja halhoz, marha- vagy csirkehúshoz, spárgához, levesekhez és tojásételekhez.

A tárkony tele van értékes tápanyagokkal, de csak kevés kalóriát és szénhidrátot tartalmaz. A tárkonyban van mangán, vas, kálium. A mangán egy alapvető tápanyag, amely szerepet játszik az agy egészségben, a növekedésben, az anyagcserében és az oxidatív stressz csökkentésében.

A vas kulcsfontosságú a sejtek működésében és a vértermelésben. A vashiány vérszegénységhez vezethet, ami fáradtságot és gyengeséget okozhat. A kálium olyan ásványi anyag, amely elengedhetetlen a megfelelő szív-, izom- és idegfunkcióhoz. Mindemellett a vérnyomást is csökkenteni tudja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az inzulin egy olyan hormon, amely glükózt biztosít a sejtek számára, így szolgáltatva energiát. Az olyan tényezők azonban, mint a nem megfelelő étrend vagy a gyulladás inzulinrezisztenciát okozhatnak, ami a glükózszint emelkedését eredményezi. Kutatások megállapították, hogy a tárkony segít javítani a szervezet glükózhasználatának módját és az inzulinérzékenységet. Egy tanulmányban azt is legyezték, hogy azok a személyek, akik naponta két főétkezés előtt tárkonyt vagy tárkonykiegészítést kaptak, esetükben a teljes inzulinszekréció bőséges csökkenését tapasztalták, ami a nap folyamán segített a vércukorszint egyensúlyának a fenntartásában.

A nem megfelelő alvás a rossz egészségi állapothoz kapcsolódik, és növelheti a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség kialakulásának a kockázatát. A rohanó élettempó, a magas stressz-szint hozzájárul az alvásminőség romlásához. Az altatók nemcsak hozzászokást eredményeznek, de káros mellékhatásokkal is rendelkeznek. A tárkonyról azonban bebizonyosodott, hogy elősegíti az alvást és javítja az alvás minőségét. A tárkony nyugtató hatást vált ki és segít az alvási minták szabályozásában.

Az étvágytalanságnak oka lehet az időskor, a depresszió és sok más egyéb dolog is. Amennyiben nem kezelik, alultápláltsághoz és az életminőség csökkenéséhez is vezethet. A ghrelin és a leptin nem megfelelő szintje is okozhat étvágytalanságot. Ezek a hormonok nagyon fontosak az energiaegyensúly szempontjából. A tárkonyt mint gyógynövényt is vizsgálták ezzel kapcsolatban és bebizonyosodott, hogy javíthatja az étvágyat a test leptinszintjének csökkentésével.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük