fbpx

Isten botja, amely nem csak időseket gyógyít

Orvosi veronika (Veronica officinalis) kékeslila virágzata.

Az orvosi veronika (Veronica officinalis) az ajakosvirágúak rendjéhez és az útifűfélék családjához tartozik. Népies elnevezései: dicsőséges fű, sarlófű, Isten botja, vérharmatfű és erdei zsálya. Májustól augusztusig bontja világoskék, lila virágait, a szára szőrökkel borított, míg levelei kicsik, ezüstösen csillogóak. Leginkább erdőkben és azok szélein, bozótosokban és árkokban nőnek. A növény iridoidokat, flavonoidokat, triterpén szaponinokat és fahéjsavszármazékokat tartalmaz. A legtöbb hatóanyag a virágokban található. Nagyon értékes gyógynövény, főként az időseket érintő betegségeket képes gyógyítani, mint például magas vérnyomás, emésztési és szívproblémák, érszűkület. A rómaiak is tudták, hogy mennyi áldásos és értékes jellemzője van az orvosi veronikának, ezért amikor kedveskedni kívántak valakinek, akkor ehhez a gyógynövényhez hasonlították az illetőt.

Valóban nagyon sok problémára az orvosi veronika a legjobb orvosság, ha természetes módszerhez szeretnénk folyamodni. Ismeretes vértisztító hatásáról, és segítséget nyújt érelmeszesedés esetén is. Erősíti a gyomrot, segíti az emésztést. Csillapítja a köhögést és a száraz hörghurutot. Azok, akik szellemi munkát végeznek és gyakran feszültek, stresszesek, fogyasszanak el lefekvés előtt egy csésze orvosi veronikából készült gyógyteát, amely nyugtatja az idegeket és még a memóriát is javítja. Ennek a gyógyteának és a zellergyökér főzetének a kombinációja pedig a búskomorság egyik legjobb ellenszere. Csillapítja a reumás és a köszvényes panaszokat. Akik ezzel a két betegséggel küzdenek, azoknak a növényből készült tinktúra használata javasolt. Hatékony légzőszervi megbetegedéseknél is, a virágzó növény friss leve pedig csökkenti az ekcémás tüneteket.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Nyugtató hatású teát a következőképpen készíthet belőle: 2 deciliter vízzel forrázzon le egy teáskanálnyi orvos veronikát, hagyja öt percig állni, majd szűrje le. A tinktúrához vágjon nagyon apróra két maréknyi gyógynövényt, amelyet szórjon egy liter 38-40%-os gabonapálinkához. Tegye meleg helyre, két hét múlva már használhatja is bedörzsölésre. A reumatikus, köszvényes panaszokat enyhíti. Belsőleg is lehet használni. Keverjen el 2 deciliter vízben 10-15 cseppnyi tinktúrát, igya meg, és ezt naponta legalább három alkalommal ismételje meg. Friss levet a növény nedves virágzatából nyerhet, melyet gyümölcscentrifuga segítségével préselhet ki belőle. Tárolja hűtőszekrényben az üvegekbe töltött gyógynövény levét.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.