fbpx

Jelek, hogy nem iszik elegendő vizet

Vízcseppekkel teli felületen egy pohárba víz ömlik, kék háttér előtt.

Testünk 60-70 százalékban tartalmaz vizet. Az ivóvíz elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez, azonban még mindig nagyon sokan vannak, akik nem isznak eleget, akik akkor sem isznak meg egy-egy pohár vizet, amikor nagyon szomjasak. Pedig vízre nagy szükségünk van, ugyanis a nap folyamán nagyon sok vizet veszítünk. Mi okozhat vízvesztést? A vizelés, a székelés, a sírás, az izzadás, a légzés. A testünk általában jelez, ha nem iszunk eleget, de gyakran nem is figyelünk ezekre a jelzésekre. Ilyenkor azonban dehidratáció alakul ki, de ki is száradhatunk. Sok jel utalhat arra, ha kevés folyadékot iszunk. Mutatjuk is, melyek ezek!

Az egyik legszembetűnőbb jel nem más, mint a száraz bőr. A bőrünk nedvességtartalmát akkor tartjuk fenn, ha elegendő vizet fogyasztunk. A bőr textúrája egyes évszakokban is sokat változhat. Télen gyakran jellemző lesz a bőrszárazság. Ha elegendő folyadékot iszunk, akkor fenntartjuk a bőr nedvességtartalmát, és a bőrünk életteli teli, egészséges lesz.

A szájszárazság is jelezheti, ha csak kevés vizet fogyasztunk. Ha elegendő mennyiségű vizet iszunk, akkor a száj nyálkahártyája nedves marad és így elegendő mennyiségű nyál keletkezik, ami nem hagyja a szájüreget kiszáradni. A szájszárazság növelheti a fogászati problémák, mint az ínygyulladás és a fogszuvasodás kialakulásának esélyét.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az ízületi porc és szövet körülbelül 80 százaléka vízből áll. Ezért is fontos, hogy elegendő vizet fogyasszunk, mert ha nem így van, akkor ízületi problémákkal kell szembenéznünk.

Akármilyen egészségügyi problémánk is van, legyünk akár lázasak, influenzásak, vagy éppen lábadozzunk egy műtét után a kórházban, nagyon lényeges, hogy elegendő vizet fogyasszunk, mert a megfelelő folyadékfogyasztás elősegíti a gyorsabb felépülést.

Ha nincs elegendő víz a szervezetünkben, akkor fáradtnak érezhetjük magunkat. A víz az elmét és a testet is aktív formában tarja. Ha nem iszunk eleget, álmosság is gyötörhet bennünket, és a lüktető fejfájással is szembe kell néznünk. A rendszeres vízivással elkerülhető a lüktető fejfájás, a migrén is.

A víz elengedhetetlenül fontos a test anyagcsere-funkcióihoz. Ha elég vizet fogyasztunk, akkor nemcsak a testsúlyunk marad ideális, de az anyagcserénkkel sem lesznek gondok. Ha naponta elegendő vizet fogyasztunk és még egy kicsit többet, akkor fokozhatjuk is az anyagcserénket, ami segít, hogy a fogyás is beinduljon.

1 hozzászólás

 1. Csornai- Kovacs Beatrix

  Tudom, hogy nagyon fontos a víz, de en keptelen vagyok inni.Jo, ha naponta fel litert le tudok kuzdeni..
  Nem vagyok izzados, a legnagyobb hosegben is kizarolag az.arcom izzad. Az itt felsorolt tunetek egyike se jellemzo ram, soha nem faj a fejem es a tobbi se.Viszont rengeteget pisilek.Fogalmam sincs, honnan jon ennyi folyadek belolem.Ez is kizarolag nappal.Ejjel egyaltalan nem, noha szomjas kizarolag este vagyok/ ha vagyok!/, ilyenkor megiszom egy pohar vizet.Kb.2 dl’ t.
  Megprobaltam tobbet inni, kihanytam…
  Szeretnem tudni hogy lehetseges, hogy en igy mukodom, mikozben napi 2- 5 litert ajanlanak…
  Tisztelettel

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük