Kapor sárga virágaival.

Tény, hogy a kapornak és a kapor magjának rengeteg egészségügyi előnye létezik. Nemcsak mentálisan, de fizikailag is jobban lehetünk, ha rendszeresen fogyasztjuk.

A kapormag kiváló forrás a vasnak, a kalciumnak és a mangánnak. Antioxidáns gyógynövény flavonoidjai gyulladáscsökkentő és vírusellenes hatásokkal rendelkeznek.

A depresszió óriási problémát jelent a felnőttek és a gyermekek számára is. A kapormag a depresszió természetes gyógymódjaként működhet. A gyógynövénnyel kapcsolatos kutatások nemcsak a gyógynövény antidepresszáns, hanem a fájdalomcsillapító hatását is kimutatták. Mindemellett semmilyen mellékhatásáról nem számolt be eddig egyetlen tanulmány sem.

A kapormag csökkenti a koleszterinszintet. Egy vizsgálatba egereket vontak be. A kis állatok kaporkiegészítést kaptak. A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy ez a kiegészítés pozitív hatást gyakorolt a lipidprofilra, a májenzimekre, a génexpresszióra és az enzimaktivitásra. Egy hónap elteltével nemcsak ezek az értékek változtak kedvező irányba, hanem az egerek vércukorszintjét is szabályozni tudta a kaporból készült étrend-kiegészítő.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kapormag antimikrobiális hatással is rendelkezik. A kaporból kinyert illóolaj számtalan baktériumtörzzsel szemben hatékonynak bizonyult.

A kapormag kiemelkedő szerepet játszik az emésztés javításában is, hiszen csillapítja a gyomorégést és gyomorrontás esetén is be lehet vetni. A rossz lehelet gyakran a nem megfelelő emésztés miatt alakul ki. A kapormag nemcsak az emésztést állítja helyre, de a kellemetlen lehelettel szemben is felveszi a harcot.

A nők gyakran tapasztalnak menstruáció során fellépő fájdalmat. A kapormag a kellemetlen tünetek ellen is eredményesen veszi fel a harcot.

Amikor az időjárás zordabbra fordul, gyakran leszünk betegek. A kapor magja nagyon hasznos lehet megfázás, náthás megbetegedés és köhögés esetén is.

A növényben található apiol izgatóan hat a paraszimpatikus idegrendszerre, így jelentős értágulatot okoz. A kapor tágítja a szívkoszorúeret, emellett csökkenti a vérnyomást és jó hatással van a szívizom vérellátására is. Ha valamilyen gyógyszert szed, bármilyen kaporkészítmény fogyasztásával kapcsolatban mindenképpen egyeztessen kezelőorvosával! Főleg akkor, ha értágító vagy más, szívbetegségre ható gyógyszereket szed!

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*