Kék nőszirom (Iris germanica).

A nősziromfélék egyik jeles képviselője a kék nőszirom (Iris germanica), amely a Földközi-tenger partvidékén őshonos. Hazájában nemcsak kiskertekben találkozhatunk ezzel a csodálatos virággal, hanem elvadult formában is erdőkben, mezőkön és réteken. A kerti nőszirom nevét a sziromszerű bibéjéről kapta. A növény virágtakarója elérheti a nyolc centimétert is, a külső lepellevelek pedig sárgán szakállasok.

Régebben a virág gyöktörzsét megszárították és fogzásban lévő kisgyermekeknek adták, hogy ily módon csillapítsák a fájdalmukat. Manapság semmiképpen sem szabad ilyen formában használni. A virág gyöktörzsét köhögés során is fogyasztották, mivel felismerték nyákoldó hatását. A kék nőszirmot alkalmazták még a puffadás kellemetlen tüneteinek enyhítésére és hányingercsillapításra, de ma már nem javasolt a használata, fogyasztása. A növényből készített készítményeket azonban nyugodt szívvel lehet alkalmazni.

A kék nőszirmot felhasználják még egyes kozmetikai szerekben és alkoholt is ízesítenek vele.

Ha szeret kertészkedni, mindenképpen érdemes ezt a növényt a kiskertben elültetni, mert valóban csodaszép, amely méltán lehet kertünk éke és dísze.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kék nőszirom a magas szakállas nőszirmok csoportjába tartozik. Évelő növény, amely rizómával terjed és nagyméretű, jellegzetes formájú szirmaival díszít. Felálló levelei merevek, kard alakúak és szürkészöld színekben pompáznak. Májusban virágzik és csodaszép látványt nyújt, ha nagy tömegben nyílik. Magassága elérheti a hatvan, de akár a kilencven centimétert is.

A kék nőszirom nem igényel odafigyelő gondoskodást, nagyon ellenáll az időjárás viszontagságainak. Kedveli a napos, száraz helyet, ilyen körülmények között megfelelően fejlődik. Talajfajták tekintetében sem válogatós, de a pangó víz nagy ellensége. Dúsabb virágzásra is ösztönözhetjük, mégpedig tőosztással, így segítve abban, hogy megújuljon és új erőre kapjon. A szaporítást az őszi hónapokban, szeptemberben és októberben végezhetjük el. A leválasztott gyökértörzset nem szabad nagyon mélyre ültetni és csak kevés földdel szabad betakargatni.

Hazánkban őshonos nőszirom fajok: pázsitos nőszirom, korcs nőszirom, szibériai nőszirom, sárga nőszirom, homoki nőszirom, apró nőszirom, magyar nőszirom, tarka nőszirom.

Kertekben ültetett nőszirom fajok: dalmát nőszirom, kerti nőszirom, recéshagymájú és török nőszirom.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*