fbpx

Kis télizöld, a csodaszép szélforgó

 

Kis télizöld (Vinca minor) lila virágai szőnyegként elterülve.

A kis télizöldnek (Vinca minor) nemcsak a neve nagyon szép, hanem maga a növény is nagyon látványos és szépséges. Ez az örökzöld félcserje mindössze 15-20 centiméteres magasra nő és áprilisban bontogatja lila színű virágait. A növény több dolog miatt is érdekes és szépséges. Egyrészt azért, mert a virágszirmok úgy néznek ki, mint egy lila színre festett szélforgó, melynek mintha kézzel vágták volna ferdére a szirmait, másrészt a gyógynövény szára a földön kúszik és hever, így tömeges nyílva olyan hatást kelt – amikor az élőhelyén, a lombhullató erdőkben találkozunk vele –, mintha egy zöldes és lilás, puha szőnyegen sétálgatnánk. Ha látunk ilyen csodás élő szőnyeget, semmiképpen se tapossuk le ezt a dekoratív és pompázatos növényt. Népiesen nevezik még örökzöld meténgnek és télizöld meténgnek is.

A gyógynövény több mint harminc alkaloidot tartalmaz. Gyógyászatilag ezek közül a vinkamin, az izovinkamin és a vincin említésre méltóak.

A kis télizöldet, vagyis a belőle készült főzetet vagy magát a növényt csak és kizárólag külsőleg szabad felhasználni. Kezelhetünk vele ekcémás bőrfelületeket és vérömlenyt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Régebbi feljegyzések javasolják ugyan a fogyasztását azoknak, akik memóriagondokkal küszködnek, de a manapság a gyógynövényszakértők már csak a külsőleg történő alkalmazását szorgalmazzák. Régebben ezt a gyógynövényt vizelethajtóként is alkalmazták, de bevetették még emésztőszervi panaszoknál és légúti megbetegedéseknél is.

A gyógyszeripar egyes készítményeiben a kis télizöld egyik alkaloidját használja fel, mégpedig olyan gyógyszereknél, amelyek az agy és a belső fül vérellátási zavarait hivatottak megszüntetni. De vérnyomáscsökkentőt is készítenek belőle, melynek előnye, hogy tartós szedése esetén sincsenek mellékhatásai. Más gyógyszereket is előállítanak belőle, hiszen ez a gyógynövény például javítja az agyi vérkeringést. Ezt agyértágító hatásának köszönheti.

A gyógynövényben úgynevezett vincamin-alkaloidok is vannak, amelynek sejtosztódást gátló hatása van, így a rák elleni küzdelemben is fontos szerepet játszik. Már a leukémia gyógyításában is értek el vele biztató sikereket.

A kis meténget dísznövényként gyakran ültetik kertekbe, de temetőkben is gyakran találkozhatunk vele.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük