fbpx

Mi tesz jót az immunrendszernek?

Emberi test és az immunrendszrt megtámadó kórokozók.

Az immunrendszer egy kényes dolog. Az, hogy mennyire erős, és hogy mennyire tud védekezni a behatoló kórokozókkal szemben, nagyban függ attól, hogyan élünk, milyen táplálékokat eszünk, hogy mennyit mozgunk, mozgunk-e eleget és hogy milyen vitaminokat fogyasztunk. Ezek és még sok más is szerepet játszik abban, hogy mennyire tudja felvenni a harcot az immunrendszer a betegségekkel szemben.

A hangulat, pontosabban a rendszeres nevetés is segít megerősíteni az immunrendszert. Ha általában jó a kedvünk, úgy az immunrendszer is hatékonyabban képes megakadályozni, hogy a vírusok, gombák és baktériumok kárt tegyenek a szervezetünkben, azaz betegségeket okozzanak.

Kutatások igazolják, hogy még az éneklés is segíthet az immunrendszer megerősítésében. Ha nincs jó hangja, akkor is énekeljen, amennyit csak tud, hiszen ezzel az immunrendszerének tesz jót.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Egyes zsírok nélkülözhetetlenek a sejtek építésében és a prosztaglandinok – azaz hormonszerű vegyületek – termelésében, amelyeknek kitüntetett szerepük van az immunrendszer szabályozásában és abban, hogy megfelelő választ tudjonak adni a fertőzésekre. Legfőképpen a telítetlen zsírok lehetnek a segítségünkre. Lehetőség szerint kerülje a hidrogénezett transzzsírok fogyasztását, ugyanis ezek gyengítik az immunrendszert csakúgy, mint a feldolgozott élelmiszerek.

A cukor is jelentősen rontja a fehérvérsejtek működését, melynek elsődleges feladata, hogy megvédje a szervezetünket a fertőzésektől. Az édesítők közül az aszpartám sem jó választás, viszont a stevia segít az immunrendszer megerősítésében.

Az olajos halak – mint a szardínia, a hering vagy a makréla – segítenek az immunrendszer fellendítésében. Ezek a halak omega-3 zsírsavat tartalmaznak, amelyek az immunrendszer szabályozásában vesznek részt. Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, így segítenek megakadályozni a rákos sejtek növekedését.

Gyógygombák közül a legnagyobb figyelmet a reishi gomba kapta az utóbbi időben, mivel bebizonyosodott, hogy serkenti a T-fehérvérsejtek termelését, melyek segítenek bennünket megvédeni a fertőzésektől. Ez pedig segít megnövelni az immunválaszt. Mindemellett ez jó alvást is biztosít, részt vesz a stressz csökkentésében és minimalizálja egy stimuláns hormon, az adrenalin termelését is.

A citrusos gyümölcsök sok C-vitamin tartalmaznak. Ez egy antioxidáns vitamin, amely szintén a segítségünkre lehet az immunrendszer fellendítésében.

 1. Szuhay Péter

  Gyorsan utánanéztem, mi az a reishi gomba. Nos, csak ki kell menni egy jó állapotú, keveset bolygatott lombos erdőbe és figyelni a benthagyott tuskókat. Kevés van belőle, de a mással összetéveszthetetlen pecsétviaszgombát kell gyűjteni, ez a reishi! Melékhatás: gylogoltunk jó levegőn 20 kilométert, az is jót tett!

 2. Szörényi István

  A cikkben leírtak nagyon hasznosak és helytállóak. A rendszeres testmozgásnak sokkal nagyobb hangsúlyt adnák. Az ember olyan élőlény amely mozgásra született. Elég megnézni a kis gyermekeket, reggeltől estig mozognak vagy mozognának. Ezt életünk folyamán sajnos sikerül egyre jobban leredukálni. / gyerekeknél telefon, számítógép stb./ Felnőtt korban vállalt sok plusz munka a megélhetésért.
  Most első sorban a nyugdíjas korosztállyal foglalkoznék /75 éves múltam/, mert a vírus őket veszélyezteti a legjobban. Ezért tartom nagyon fontosnak, hogy az idős, nyugdíjasok az immunrendszer rendszerük erősítése érdekében a cikkben említettek mellett sokkal több időt fordítsanak a rendszeres testmozgásukra. Idejük bőven van rá / természetesen, ha akarják/. A rendszeres testmozgást a következőképpen érdemes végezni: 1. A keringési rendszert megmozgató futással / “aki menn tud az futni is tud” természetesen lassan/, úszással, ill. olyan mozgásom tevékenységgel amelynél a pulzus szám legalább 120-140 re felmegy és tartósan marad is. Ennek a kardió edzésnek az ideje kb. 20 – 30 perc / 12 perces Coopert kevésnek tartom. Ez az edzés nemcsak a keringési rendszert edzi, hanem a légző szerveket /tüdő, torok, légcső/, és ez a vírus elleni harcban nagyon fontos.
  2. Az összes izom csoport és az ízületek rendszeres nyújtása, lazítása, amit állásban, ülésben, és fekvés helyzetekben kell végezni. Ennek ideje kb. fél óra. Közben egy gyakorlatot nyagyon fontosnak tartok. A tarkóállásban való lábmozgatast /ollózást/., mert ezt kb. 3-5 percig folyamatosan végezve jó hatással van az agyi erekre, a pajzsmirigyre, és az emésztő rendszerre is. Nyilván a tarkóállást nem mindenki tudja szabályosan végezni, de már az is jó, ha az ember legdomborubb testrésze magasabban van a fejénél.
  3. A külömböző izom csoportok erejének rendszeres, sokoldalú erősítése, kiemelve a törzs izmokét. Erre is legalább fel órát kell szánni.
  Ezt a három /kardió, nyújtás, erősítés/ tevékenységet egy edzésen ebben a sorrendben célszerű elvégezni. Ez kb. másfél – két órát vesz igénybe. Mégegyszer hangsúlyozom a nyugdíjasoknak erre van idejük /ha akarják és az egészségi állapotuk megengedi/.
  Ezt az edzést hetente legalább 4x kell elvégezni a cél érdekében. CÉL az évi 200 edzés szám.
  Magamról annyit kívánok elmondani. A fentieket 12 éve teljesítem /akkor a vérnyomás ingadozás miatt/. A rendszeres edzés megoldotta ezt a problémámat. Nyugdíjas testnevelő tanár és életmű díjas szakedző vagyok. 73 évesen Cseh országban egy veterán versenyen ülésből függeszkedve csak kézzel felmásztam egy 8 m-s kötélen.

  1. Kedves István!
   Köszönjük hozzászólását, csak egyetérteni tudunk: a sport a legjobb immunerősítő, és sok egészségügyi problémát képes megoldani, főleg megfelelő étrenddel párosítva. További jó egészséget kívánunk!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük