fbpx

Mik azok a telomerek? Mivel lassíthatjuk méretük csökkenését?

3D-s illusztráció: kromoszómák, végükön a telomerekkel.

Néha jólesik arra gondolni, hogy milyen jó lenne újra fiatalnak lenni. Mi mindent csinálnánk másként, mennyire óvnánk az egészségünket és mennyire figyelnénk oda a testünk minden apró rezdülésére, hogy időben kezelni tudják a betegségünket. Sajnos nem létezik időutazás, nem tudunk visszamenni életünk egy adott szakaszához, de sohasem késő változtatni, akár 50 vagy 60 évesen is elkezdhetjük az egészséges életmódot. Egyes tápanyagok is a segítségünkre lehetnek, hogy minél fittebbek és minél egészségesebbek legyünk.

A telomer a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid szakasz. A telomereknek nagyon fontos szerepük van az életünkben. Kiemelkedő feladatuk, hogy megvédjék a sejtjeinket. Ma már ez alapján is meg tudják állapítani, hogy ki mennyi ideig fog élni. Minél kisebbek, rövidebbek ezek a telomerek, annál kevesebb év áll előttünk. Nagyon sok embernek sokkal kisebb az úgynevezett telomere, már az életkorához képest. Sajnos ez nem jelent semmi jót.

Mi rövidítheti meg ezeket a telomereket? Például a dohányzás és az elhízás, ezek ellen azonban tudunk tenni. Ha lefogyunk, ha abbahagyjuk a dohányzást, még van egy esélyünk egy hosszú, boldog életre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Milyen tápanyagokat fogyasszunk, hogy lelassítsuk a telomerek méretének zsugorodását? Az omega-3 halolaj nagyon jó választás, de a C-vitamin is a segítségünkre lehet a telomerek védelmében. Ez egy antioxidáns vitamin, ami alapvetően lassítja az öregedési folyamatokat, de úgy néz ki, hogy a telomerekre is jó hatással van.

A D-vitamin szintén előnyös a telomerekre nézve. Nem mellesleg megállapították, hogy azoknak az embereknek, akiknek a szervezetében magas a D-vitamin-szint, a biológiai életkora jóval alacsonyabb, mint a kronologikus életkor.

A rezveratrolnak is pozitív hatása van az egészségre és a telomerekre is. A rezveratrol a szőlő magjában és héjában található meg nagy mennyiségben. Egy antioxidáns polifenolról van szó, amelynek számtalan pozitív hatása létezik az egészségre. Védi az agyat az olyan betegségektől, mint a demencia és az Alzheimer-kór, pozitívan hat a szív- és érrendszeri betegségekre és meghosszabbítja az életet, hiszen fitten és egészségesen tart bennünket.

  1. Dr.Weixl-Várhegyi Lászlkó

    A parlagfű a legjobb telomer védő, sőt visszafejleszti a telomer leépülését, lerövidülését. A gyógyszeripar érdeke, hogy tiltsák be a parlagfűvet, írtsák ki mindenütt. Én úgy irtom, hogy megeszem!

  2. Novecky Emőke Anikó

    Hogyan eszi doktor úr?
    Teát csinál belőle,vagy csak leszedi,megmossa s eszi?
    Ja,s mennyit kell enni belőle?

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük