fbpx

Multivitamin-készítmények daganat ellen

Felszeletelt, majd egymásra illesztett gyümölcsök mellett kapszulás vitminkészítmény.

Egy idősebb emberekkel végzett hosszú távú vizsgálat kimutatta, hogy a multivitamin-készítmény napi szedése a daganat rizikóját szignifikánsan képes csökkenteni. A vizsgálatot végző kutatók a férfiaknak azt ajánlják, hogy legkésőbb 50 éves kortól szedjenek jó minőségű multivitamin-készítményt.

Ma már beszedte?

A multivitamin-készítmények a legnépszerűbb étrend-kiegészítők, amelyeket a felnőtt népesség legalább egyharmada rendszeresen szed. A vizsgálatok sokáig nem tudtak egyhangú eredményt felmutatni, hogy a vitaminok szedése előnyös vagy inkább hátrányos, vagy talán egyáltalán semmilyen hatással nincs az egészségre, a daganat kockázatára és a halálozásra.

Újabb tanulmány

A 2012 októberében, a Journal of the American Medical Association szakmagazin hasábjain publikált tanulmány végre tisztázza ezt. Míg az eddigi írások ebben a témában inkább kérdőívek kiértékelésével foglalkoztak, a kérdésnek, miszerint a multivitamin-készítmények csökkentik-e a daganat kockázatát, ez alkalommal egy nagyszabású, randomizált, placebokontrollos kettős vakvizsgálattal jártak utána.

A vizsgált személyek orvosok voltak

Vizsgálati személyként 14.641 amerikai orvos szolgált, akik a vizsgálat kezdetekor (1997-ben) 50 évesek vagy annál idősebbek voltak (átlagosan 64 évesek). A résztvevők naponta egy multivitamint vagy egy placebót kaptak, hogy megvizsgálják, a multivitamin-készítmények mennyiben befolyásolják a daganat kifejlődését, ezen belül a prosztata- és bélrákét. A vizsgálatot 2011-ben fejezték be.

Kevesebb daganat a vitamint szedőknél

Megállapították, hogy azoknál a férfiaknál, akik több mint 10 évig multivitamint szedtek, mérsékelten, de mégis szignifikánsan alacsonyabb volt a daganat kockázata, mint a placebocsoportban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Optimális kombináció: vitaminok és egészséges életmód

További érdekes pontja a vizsgálatnak a következő: a multivitamin étrend-kiegészítő pozitív hatását az egészséges életmód fel tudta erősíteni. Az érintett résztvevők nem voltak sem túlsúlyosak, se nem dohányoztak. Ritkán fogyasztottak vörös húst. Ezen kívül hetente több mint egy órát sportoltak, és bőségesen fogyasztottak gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű termékeket.

Szedjünk tehát jó minőségű vitaminkészítményeket, és ne feledjük ezen kívül az egészséges bázikus táplálkozást, a rendszeres mozgást, a friss levegőn tartózkodást és a hatékony stresszkezelést.

1 hozzászólás

  1. Pingback: Megvédhetjük magunkat a ráktól? | Gyógyszer Nélkül

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.