fbpx

Megvédhetjük magunkat a ráktól?

Daganatos sejtek az egészségesre tapadva.

A rák rövid idő alatt megölhet egy embert. Varázsige, amellyel egy tumor megelőzhető lenne, sajnos nem létezik. A rákkutatók azonban ismerik a legnagyobb rizikófaktorokat.

Az ember feltalálta az autót és a villanykörtét. Elrepül a Holdig, és a haldoklónak új szívet ültet be. De arra nem képes, hogy a rákot végérvényesen legyőzze. Még mindig 8 millióan halnak meg világszerte daganatban a WHO 2008-as statisztikája szerint. Közben az esetek 30%-ában a rák elkerülhető lenne. Feltéve, hogy az ember ismeri a legnagyobb rizikókat, melyek tumort válthatnak ki. És ha szükséges, változtat az életstílusán. Fontos: a megelőzésnek minden életkorban van értelme. Soha nincs késő.

A rák legnagyobb rizikófaktora: dohányzás

A daganatos halálesetek egyharmada világszerte a dohányzásra vezethető vissza. A tüdőrákban elhunytak 80-90%-a dohányzott. A szakértők ma már tudják: a dohányzás nemcsak tüdőrákot okozhat, hanem számos más daganatfajtának kedvez, pl. a gége- vagy a nyelőcsőráknak. A cigaretta szinte minden szervet károsítja. A dohányfüst anyagok ezreinek a keveréke, köztük 90 rákkeltő anyag is található. A passzív dohányosok is veszélyeztetettek, ők ugyanazokat a mérgező és rákkeltő anyagokat szívják be, mint maguk a dohányosok.

A túlsúly is összefügghet a daganattal

Aki túl sok zsírpárnát hordoz magán, különösen a hasán, az többek között vastagbél- vagy hasnyálmirigy-daganattól tarthat. A rákkutatók ezért azt javasolják, hogy normál súlyra törekedjünk. Így megvédhetjük magunkat egyes daganatfajtáktól.

Fontos szerepet játszik a táplálkozás és a mozgás

A túlsúly gyakran az egészségtelen táplálkozás és a hiányzó mozgás következménye. Ezért ez a két tényező ugyancsak fontos szerepet játszik. A fizikai aktivitással egyrészt a fölösleges kilók ellen teszünk, másrészt csökkentjük a rizikóját bizonyos daganatfajtáknak. A rendszeresen mozgó emberek ritkábban betegednek meg vastagbélrákban. A fizikai aktivitás nagy valószínűséggel megelőzi a méhdaganatot és a változókor után kialakuló melldaganatot is. A mozgás egyéb daganatfajták, pl. prosztatarák megelőzésére is alkalmas lehet. Fizikai aktivitás alatt a szakértők nemcsak a sportot értik, hanem a mozgás minden fajtáját, tehát a lépcsőmászást, a takarítást, a vasalást, a kerti munkát, a sétát stb. Mindenesetre naponta fél órát kellene intenzívebben mozogni, pl. kerékpározni vagy úszni. Minél aktívabbak vagyunk, annál hatékonyabban védhetjük meg magunkat a ráktól.

Az alkohol növeli bizonyos daganatfajták rizikóját

A tudósok az alkoholt is összefüggésbe hozzák különböző tumorokkal. Legalábbis tanulmányok támasztják alá, hogy azok az emberek, akik sok alkoholt isznak, gyakrabban betegednek meg nyelőcső-, garat-, száj- és gégedaganatban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Környezet: milyen hatása van a napnak, a gázoknak és a sugárzásnak?

Nem elhanyagolható szerepet játszanak a környezeti tényezők. Mindenekelőtt a nap, az UV-sugarak számítanak a bőrrák fő rizikófaktorának. A legjobb védelem a bőrrák ellen a hatékony napvédelem. Ezen kívül vannak radioaktív sugarak, amelyek nagy dózisban daganat kialakulásához járulhatnak hozzá. A radon, egy radioaktív nemesgáz, a dohányzás után a tüdőrák második leggyakoribb okát képviseli. A környezeti mérgek – a levegő káros anyagai vagy a peszticidek – a rákkutatók szerint csekély szerepet játszanak.

Ha figyelünk az egészséges életmódra és kerüljük az ismert rizikókat, legalább bizonyos mértékben védekezhetünk a rák ellen. A legegészségesebb embernek is lehet azonban hirtelen tumora. Hogy egyes esetekben mi vezet a sejtek elfajulásához és ezáltal daganathoz, még nem tisztázott.

 1. Pálos Géza

  A negatív stressz amivel minden nap találkozunk, szinte észrevétlenül rombolja egészségünket /emésztőrendszer-keringésírendszer-idegredszer/,a részletekre nem kitérve, csak így nagy vonalakban.

 2. Tuza József

  A folyamatos stressz kikerülhetetlen, de csökkenthető, jóga, meditálás stb egy idő után unalmas.Közel 30 évig sportoltam, ami meglátszik az ízületeimen és ma már az úszás is fájdalmas tud lenni, pedig imádok kerékpározni, úszni a futás már nem megy fájdalom nélkül. Nem dohányzom, körülöttem igen sokan. Alkoholt ritkán iszom, de akkor legalább nem stresszelek. Mindenütt Wi.Fi jelek, elektroszmog vesz körül. Évente többször méregtelenítek különböző csoda turmlxokkal. Fokhagymakúra, gyümülcskúra stb. Ja a gyümölcskúra után küzdhetek, hogy a megemelkedett cukromat legalább 8-as körülire visszanyomjam. 20 éve fogyókúrázom, bár erős csontozatú birkózó alkatú vagyok. Most 20 kiló túlsúlyom van ami méginkább stresszel. 1év/1kiló. Minimálbérből élek és nincs pénzem 15-20 e. forintos életelixírekre. /cukrosvíz/. Nem beszélek a boltokban hivatalosan árult szemetekre amivel etetnek minket. Mivel havi 330 órát dolgozom a fitnessre valójában időm, de erőm sincs. Feleségem nagyapja mindennap megivott 1 liter bort elszívott egy csomag cigit 83 évesen halt meg, mert hanyatt esett egy székkel. A húga viszont tizenkét évesen vérrákban halt meg. Nem ivott, nem dohányzott gyerek volt. Nagyanyám nem ivott, nem dohányzott, háztartásbeli volt, 86 évesen halt meg. Nos mi is lenne a jó tanácsa, mert egy kicsit össze vagyok keveredve.

  Üdvözlettel:

  Tuza Jözsef

  1. Répa Péterné

   Állitólag fogyókúrázni nem szabad! Érdemes lenne kipróbálni a paleo táplálkozást, éhezni nem kell és még fogyhat is. Szendi Gábor nevéhez fűződik, talán ismeri is. Nagyon sok ötlet recept található ma már a neten erről, és ha beregisztrál, sok gyógyulásról is olvashat klf. betegségekből a fogyáson kivül.
   Üdvözlettel: R.I.

  2. Tisztelt Uram! Gyakorló gyógyuló vagyok, többek között hiszek a gyógynövényekben is. Akár szabadon is szedhető a hegyekben (én is a telken szerzem be egy részét), vagy filléres alapon herbárium boltokban is kapható. Hogy mit és mennyit egyrészt apai ágon segítséggel, másrészt könyvekből, cikkekből szedem (lsd: Szabó Gyuri bácsi). Izületi fájdalmamon gyömbérrel és kurkumával segitek, a többit most nem részletezem. Ha már méregtelenítés, nem gyümölcskúrát ajánlok, mert savasít, hanem zöldséget (érdemes Lénárd Gittának utánaolvasni). Üdvözlettel Cseppke

 3. martonemil

  Kedves sportos barátom,nagyon fontosak az őrőkőlt gének,a mai emberek sokkal tőbbet égnek hamarabb kopnak amit a sportolás is befolyásol.Vegyél vissza ezt tanácsolom,apám azt mondta az utolso falatott ne edd meg,

 4. Gáspár Géza

  Aki egész életében mezítlábast:) szívott:-) s 80’évSen +halt :z vallszínüleg 160 évig élt volna…:) mert erős a gyanúsom h nem attól élt sokáig h dohányzott:-) tiszteletM a passzívosoké:-)))kiket szintén érintez:( sajna, az alkohollal is ez van…:D

 5. nem fontos

  A munkahelyi stressz vajon mennyivel járul hozzá a rák kialakulásában? Mennyi stresszes helyzetnek van kitéve minden ember a munkahelyén, főleg, ha kapzsi főnökök és elvárásoknak kell minden nap megfelelni,ami igencsak a gyomrot károsítja, sőt az idegeket is! Mikor lesz már végre stressz mentes munkahelyi légkör? Mikor figyelnek oda a munkáltatók is a munkavállalók egészségmegőrzésére! Ezt egyszerűen meg lehetne oldani, nem stresszelni a munkavállalókat minden nap a lehetetlen elvárásaikkal. Ez főleg ott fontos, ahol teljesítménybérben dolgoznak az emberek!!!!

 6. Az elnyomás minden fajtáját is kerülni érdemes amennyire lehetséges, a szociális-politikaitól a testi-lelkiig. Az ember valahol még is csak egy komplex lény több, egymásnak ellentmondó igényekkel rendelkező személyiség szerkezettel, mintázattal, amely egyensúlyra törekszik, akár még rák által is. Ha valamiből sokat szokunk meg, akkor lehet valaminek kevés jut. Ha mondjuk pl. dolgozik valaki, egy része pihenni szeretne, ha pihen, egy része mozogni, ha utazik, egy része már hazaérne, ha sokat van otthon, utazni, ha valakivel él néha egy kicsit egyedül szeretne, ha egyedül él, meg valakit keresne. Ha valamiből sok van, más valami az elnyomatása miatt stresszt él meg. Szinte majdnem kikerülhetetlenek az életvezetésből adódó problémák. Őseink talán ezért vezették be az órarendet, amikor eljön a felkelés ideje, megszűnik az alvás ideje. Amikor eljön a munka ideje, megszűnik a pihenés ideje, s amikor eljön a betegség ideje megszűnik az egészség ideje, majd fordítva, s néha eljön a dohányzás ideje is, meg az iszogatásé is, mert lehet, van bennünk valami, ami ezt szereti, egy más meg amazt. De, ha egész nap ezt kapja, az már megint sok. Amikor eljön a tavasz, véget ér a tél ideje. Mindennek ideje volt, van és lesz. S mindenből van egy kevés, amíg tart az élet, ami az ő ideje. Az emberi organizmus egésze részt vesz mindenben, a szenvedésben épp úgy mint a boldogságban. Nem csak a tüdő dohányzik, hanem a lábujj is, és a környezet is és a világ is. Nem csak az elme szomorú és elkeseredett, hanem a fül is és a szem is, és a világ is. S nem csak valaki boldog, hanem mellette egy kicsit a másik is, a világ is, még ha már nehéz is.

 7. Pingback: Multivitamin-készítmények daganat ellen | Gyógyszer Nélkül

 8. Rácsai Lajosné

  roszindulatu mélydaganatal mütötek mit kénne szeddnem hogy gyógyuljak? méregtelenitő imorenszer erősitő

 9. Pingback: Rákellenes élelmiszerek | Gyógyszer Nélkül

 10. Pingback: Eper – a fenséges C-vitamin-bomba | Gyógyszer Nélkül

 11. Pingback: Dióval a mellrák ellen | Gyógyszer Nélkül

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük