Bókoló gyömbérgyökér (Geum rivale) bimbós virága.

A bókoló gyömbérgyökér (Geum rivale) a rózsafélék családjába tartozik. Legfőképpen a nedves és vizes területeket preferálja, vagyis a láperdőket, a patakpartokat, a nedves réteket, de a humuszban gazdag vályog- és agyagtalajokat is nagyon szereti. Nemcsak Európában, hanem Ázsiában és Amerikában is fellelhető gyógynövényről van szó. Ezt a növényt patakparti gyömbérgyökérnek is nevezik. Kertépítők gyakran javasolják kis kerti tavak, patakok partjára, mivel még a virágzás utáni időszakban is csodaszép dísze lehet a kertnek. A bókoló gyömbérgyökeret ilyenkor napos vagy félárnyékos helyre szükséges ültetni.

A gyógynövény akár a félméteres magasságot is elérheti. Elágazó felső szárai mirigyszőrökkel borítottak. Nevét úgynevezett bókoló, rózsaszínes virágáról kapta, amely 15-20 mm hosszúságú. A növény csészelevelei vörösesbarnák, a sziromlevelek külseje vöröses, míg a belső része sárga színben pompázik. A növénynek aszmagtermései vannak, amelyek tollasan bozontosak, a szára pedig sűrű szőrökkel borított. A növény áprilisban és májusban virágzik, de az is előfordul, hogy még júniusban is bontogatja színpompás virágait. A növénynek horgas termése van, amely gyakran az állatok bundájába ragad.

A hatóanyagai, vagyis a cseranyagok és az illóolajok a gyökerében találhatók. A növény ezen kívül még eugenolt is tartalmaz, amely antibakteriális hatással rendelkezik. A gyógynövény hatásos emésztési panaszoknál, de hasmenés és étvágytalanság ellen is kiváló. Köhögés, illetve száj- és torokgyulladás esetén készíthetünk belőle főzetet, amellyel aztán gargalizálhatunk és öblögethetünk.

Az erdei gyömbérgyökér egy ehető vadnövény, amelynek szintén magasra, körülbelül félméteresre nőhet meg a szára, és a levelei, illetve a szára is apró szőrökkel borítottak. A levelei fogazottak, fűrészesek, a virága pedig öt napsárga sziromlevélkéből áll. Ez a növény szintén Európában és Ázsiában honos, de az erdei gyömbérgyökérrel elsősorban erdőkben, útszéleken, dombos és hegyvidéki cserjésekben találkozhatunk.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Gyógyító célokra a gyógynövény gyöktörzsét és gyökereit lehet felhasználni, hiszen ezek gazdagok igazán hatóanyagokban, mint például cseranyagok, keserűanyagok és illóolaj. A gyógynövény összehúzó, fertőtlenítő, antibakteriális és vérzéscsillapító hatásokkal rendelkezik. A növény gyöktörzsét kora tavasszal vagy ősszel lehet gyűjteni.

Az erdei gyömbérgyökeret olyan teakeverékben alkalmazzák, amely bélhurut és hasmenés ellen nagyon hatásos. A gyógynövényből készült fürdőt aranyér ellen lehet bevetni, bőrbetegségek esetén pedig lemosószert és pakolást is készíthetünk belőle. A gyógynövényből kivonat is készül, amely főleg a szájüregi gyulladásokat gyógyítja. A likőripar aromaanyagként használja fel az erdei gyömbérgyökeret.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*