fbpx

Neurológiai okai is lehetnek a test remegésének

Egy világos kék háttér előtt ősz hajú nő egyik kezével lefogja a remegő kezét.

Amikor találkozunk egy Parkinson-kórban szenvedő beteggel, gyakran láthatjuk, hogy akaratlanul is remegnek a végtagjai. Mert bizony a remegés hátterében súlyos neurológiai rendellenesség is állhat.

De mi is a remegés? Egy akaratlan és ritmikus izom-összehúzódásról van szó, amely remegést okoz az egyik vagy mindegyik végtagban, de a test megannyi pontján jelentkezhet. Leggyakrabban a karokat érinti, de előfordulhat a fej vagy a hangszálak remegése is. Nagyon zavaró jelenség, mivel megnehezíti a napi feladatok elvégzését.

A remegést általában az agy mozgást irányító részeivel kapcsolatos problémák okozzák. Általában a középkorú vagy az idősebb embereknél fordul elő, a nőket és a férfiakat is érinti. Ha valamilyen neurológiai betegség áll a háttérben, az nagy valószínűséggel öröklődhet is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A remegés sokféle neurológiai betegséghez kapcsolódhat. Ilyen például a Parkinson-kór, a szklerózis multiplex vagy a traumás agysérülés. Más oka is lehet a remegés kialakulásának, hiszen egyes gyógyszerek vagy alkoholfogyasztás is okozhatja, de szorongásos zavarok vagy pajzsmirigy-túlműködés, máj- és veseelégtelenség is állhat a háttérben. A remegést kiválthatja és súlyosbíthatja a stressz, az erős érzelmek, a fizikai kimerültség, illetve bizonyos testhelyzetek is kiváltó okai lehetnek a problémának.

A remegés két nagy csoportra osztható. Az egyikbe azok tartoznak, amikor nyugalmi állapotban történik a remegés. A másik csoport tagjainál pedig akkor alakul ki, illetve fokozódik ez a probléma, amikor az izmok önkéntelenül megrándulnak valamilyen testhelyzetben vagy szituációban.

A remegést minden esetben ki kell vizsgálni. A neurológus felveszi a kórtörténetet, kérdéseket tesz fel és fizikai vizsgálatokat végez, hogy megállapítsa, hogy mi is állhat a háttérben.

Az orvos sok mindet vizsgálhat, kíváncsi lehet az egyensúlyra, a beszédzavarra, az izommerevségre. De vér- és vizeletvizsgálatot is kérhet, illetve CT és más vizsgálatokat is elrendelhet, hogy megtudja, nem az agyat érte-e valamilyen traumatikus sérülés. Az orvos érdeklődni fog, hogy mennyire súlyos ez a gond esetünkben, illetve milyen gyakran fordul elő a probléma.

  1. Hadnagy János

    Mostanánan kezdődőt a bal karomban Mit kellene tenni, és hová kell fordulni a kezelésésére?

    1. Nekem a kezem remeg a csuklomnal, de elofordultar sokszor, hogy a combomban, vagy a felkaromban is önkéntelenül rangatozott az izom vagy egy ideg. Köszönöm szépen válaszát!

    2. Kedves János és László, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulniuk a panaszaikkal, hogy ki legyen vizsgálva a probléma és megkapják a szükséges kezelést.

  2. Schneider Ildiko

    Hallo.Nekem is sokszor remeg a kezem ès a làbam sokszor èrzem hogy nincs erö bennem.A hàziorvos mondta hogy q vèrvizsgàlat erdmènyei jók.Kitöl kèrjek segìtsèget.Koszonom

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük