fbpx

Otthoni gyógymódok puffadásra

Egy kék pólós fiatal férfi hasa előtt rózsaszínű lufit tart, jobb kezével egy gombostűt a lufi felé emeli.

A puffadás mögött komoly betegségek is állhatnak, de többnyire a túlzott stressz, a szorongás és az idegeskedés a kiváltó ok, ám előfordul, hogy a helytelen életmód, a túl sok feldolgozott és nem egészséges étel is közrejátszhat. A puffadás nagyon kellemetlen, hiszen ilyenkor a belek gázzal telítődnek, és a has is megnövekszik. Ez nemcsak kellemetlen és kényelmetlen, de bizony sokan szégyellik is, amikor a hasuk lufinagyságúra megnő, miközben nincsenek elhízva és emellett még rendszeresen mozognak, sportolnak is.

A puffadás tehát egy olyan állapot, amikor a has körtérfogata jelentősen megnövekszik mivel túl sok gáz képződik a belekben. A puffadás miatt a has sokkal nagyobb lesz, mint amilyen valójában, hiszen ilyenkor nem a hasi zsír növekszik meg, hanem a belekben felgyűlt gázok okozzák a has növekedését, így szerencsére ez átmeneti állapot csupán.

A legtöbb ember nem is tudja pontosan, hogy mi okozza ezt a helyzetet. Előfordul, hogy a fent említetteken túl a petefészekben ciszták képződnek, ettől is megnőhet a has, de emésztési zavar is okozhatja a problémát.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az is lehet, hogy laktóz-intolerancia, gluténérzékenység vagy más táplálékra való érzékenység váltja ki a puffadást. Amennyiben az orvosi vizsgálatok nem hoztak eredményt, úgy kipróbálhatunk néhány otthoni gyógymódot, melyek segíthetnek az emésztési zavarokon és így a puffadás leküzdésében, megszüntetésében is.

A köménymag nagyon hasznos lehet, ha puffadástól szenvedünk. Étkezés után igyon köményteát vagy rágcsáljon el néhány köménymagot. Ez a gyógynövény nagyon hatékony az emésztési zavarok megszüntetésében, így a puffadás problémájának megoldásában is.

Az emésztési zavarok ellen nagyon hatásos az is, ha sok rostban gazdag táplálékot fogyasztunk. Ilyen lehet például a banán, amely nemcsak az emésztésnek tesz jót, de még a puffadást is megszüntetheti.

Az emésztési zavarok, így a puffadás ellen is a legtöbb és a legjobb amit tehetünk, ha rendszeresen mozgunk, sportolunk. Az emésztésre jó hatással van a séta, a gyaloglás, az úszás és a kerékpározás is, de a legjobb „sport” a jóga lehet, hiszen ez nemcsak fizikailag tart bennünket karban, hanem lelkileg is. A puffadásnak pedig gyakran valamilyen lelki oka van.

Bélgázképződés ellen nagyon hatékony lehet a citromos víz is, hiszen a citrom fokozza az anyagcserét, jót tesz az emésztésnek és még a puffadást is megszüntetheti.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.