fbpx

Stressz enyhítése vitaminokkal, ásványi anyagokkal és gyógynövényekkel

Asztalon néhány szál különböző gyógynövény, mellette kis üvegtálban színes kapszulák és tabletták.

Bizonyára mindenki hallott már arról, hogy a stressz milyen sok veszélyt hordoz magában. Hosszútávú következményei vannak, ha a stressz állandóan jelen van az életünkben. Sajnos nem mindig tudjuk elkerülni, de szerencsére vannak olyan vitaminok, ásványi anyagok és gyógynövények, amelyek a segítségünkre lehetnek, ha sokat stresszelünk és idegeskedünk. Mutatjuk is, melyek ezek.

Az ásványi anyagok közül a magnéziumnak kiemelkedő szerepe van a stressz csökkentésében. Ez az ásványi anyag segít megnövelni a szervezetben a GABA-szintet, amely nem más, mint egy pihenést és könnyebb elalvást elősegítő neurotranszmitter. Amennyiben a szervezetben alacsony a magnéziumszint, úgy stresszes állapotba is kerülhetünk. Magnézium nagy mennyiségben a zöld leveles zöldségekben, a diófélékben és a hüvelyesekben található meg.

Cinkre van szüksége az agynak és az immunrendszernek az egészséges működéshez. Kutatások igazolják, hogy azok az emberek, akik cinkhiányban szenvednek, sokkal hajlamosabbak a depresszió kialakulására, mint akiknek nincs hiányuk ebből az ásványi anyagból. Cinket nagy mennyiségben a kendermag, a tökmag, a lencse, a zab, a gomba és a pekándió tartalmaz.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A D-vitamin egy alapvető tápanyag az emberi szervezetben, amely elősegíti a kalcium felszívódását. A D-vitamin a jó hangulat megteremtéséhez is hozzájárul. Hiánya depresszió, szorongás és stresszes állapot kialakulásához vezethet. D-vitamin elsősorban napfény hatására termelődik a szervezetünkben.

A B-vitaminoknak is nagy szerep jut a jó hangulat megteremtésében, a stressz oldásában. A B12-vitamin kifejezetten segíti a jó hangulat kialakulását.

A gyógynövények közül meg kell említenünk a macskagyökeret, amelyet sokan csak valeriána néven ismernek. A macskagyökér is nyugtató hatással van a szervezetre, mégpedig oly módon, hogy segít fenntartani egy egészséges GABA-szintet a szervezetben. A gyógynövény nemcsak az idegi feszültség csökkentésében vesz aktívan részt, hanem a szorongás és a stressz enyhítéséhez is aktívan hozzájárul.

Az orbáncfű is nagyon hasznos lehet depresszió, szorongás és hangulati zavarok esetén. Csakúgy, mint az aranygyökér, amely nemcsak ezeken a mentális problémákon segít, hanem a fejfájás enyhítésében is a támaszunk lehet.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Szokták mondani, hogy a dolgok fejben dőlnek el. Ugyanaz a probléma van akinek súlyosabb stressz, másnak semmilyen. Saját szövegem: gondoljunk bele, amin most stresszelünk, abból mire fogunk emlékezni öt év múlva (tényleg érdemes volt?).

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük