fbpx

Szép, de mérgező: piros gyűszűvirág

A piros gyűszűvirág (Digitalis purpurea) a tátogatók családjának egyik tagja.

A piros gyűszűvirág (Digitalis purpurea) a tátogatók családjának egyik tagja. Elsősorban Európa nyugati részen terjedt el. A növény nagyon kedveli a laza szerkezetű, savanyú talajt. Találkozhatunk vele erdőkben, erdei utak mentén, mezőkön és réteken. A piros gyűszűvirághoz egy kedves legenda is fűződik. Az angyalok az ujjaikat díszítették ezzel a virággal, hogy aztán a holdfényben táncra perdülhessenek. A gyógynövényt egyébként egy angol orvos, William Withering fedezte fel a 18. században.

A középkori szerzetesek is ismerték ezt a gyógynövényt, de nem ismerték a szívre gyakorolt pozitív hatásait, csupán tályogokat és fekélyeket kezeltek a segítségével.

A gyógynövénynek szőrökkel borított szára és tojásdad alakú levelei vannak, amelyek szintén bolyhosak, szőrösek. A fürtvirágzata oldalra hajló, amely virágok rózsaszínes vagy fehér színekben pompáznak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A piros gyűszűvirággal legfőképpen erdei tisztásokon, sík és hegyvidékeken találkozhatunk. Európában is megtalálható, kivéve annak északi részén. Hazánkban vadon nem találkozhatunk vele, viszont kiskertekben gyakran ültetik, mivel csodaszép dísznövény, viszont nagyon óvatosnak kell vele lenni, mivel erősen mérgező.

A gyógyhatású levelek szaponinokat és digitalisz-glikozidokat tartalmaznak. Ez utóbbi a szívműködésre van pozitív hatással. A hagyományos orvoslás a hasonló nevű anyagot – digitoxint – szívelégtelenség esetén használja.

Mivel a hatásos és mérgező dózis között nincs különbség, ezért digitoxin alkalmazásakor mindenképpen be kell tartani a kezelőorvos tanácsait és utasításait. A növény mérgező volta miatt otthoni gyógymódokra nem alkalmazható. A mérgezésnek vannak tünetei. Ezek a következők lehetnek: a szívfrekvencia jelentősen lelassul, de később szapora szívverés is kialakulhat, megjelenhet a hányinger, a hányás és látási zavarok is kialakulhatnak. Végül pedig a halál is bekövetkezik.

A piros gyűszűvirág egy digoxigenin nevű szteroidot is tartalmaz, amelyet jelölőanyagként használnak. Legfőképpen nukleinsavak jelölésére használják a molekuláris biológiai kutatásokban.

A piros gyűszűvirághoz hasonló vagy rokon fajok: rozsdás gyűszűvirág, gyapjas gyűszűvirág, kisvirágú gyűszűvirág és sárga gyűszűvirág.

A piros gyűszűvirág nem tartozik a védett fajok közé. Hazánkban sem számít annak, viszont nagyon jól tesszük, ha messzire elkerüljük.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük