fbpx

Szívet érintő rossz szokások

Egy férfi ráhajol az asztalra, jobb kezében egy pohár alkohol és egy égő cigaretta.

Az emberek sok mindent elkövetnek életük során, hogy a szívük megbetegedjen: nagyobb mennyiségben fogyasztanak alkoholt, dohányoznak, nem mozognak eleget és nem foglalkoznak az egészséges táplálkozással. Szerencsére egyre több az egészségtudatos ember és elmondható, hogy egyre többen tartják fontosnak az egészségüket és nemcsak a szív egészségét, hanem a fizikai és a mentális egészséget is. Mi tesz rosszat a szívnek? Mit kerüljünk el? Mutatjuk a válaszokat!

A szív egészségének egyáltalán nem tesz jót, ha sokat ülünk. Ha ülő munkánk van és nincs is választásunk, hogy más munkát végezzünk, óránként mindenképpen álljunk fel mozogni, sétálni, mert ez jót fog tenni a keringésünknek és így a szív egészségének is.

Ha mindig csak azt mondogatjuk, hogy mi még túl fiatalok vagyunk a betegségekhez, akkor tévedünk. Nem szabad mindig kifogásokat keresni, mozogni kell, és oda kell figyelni az egészséges étkezésre, ugyanis a magas vérnyomás, a magas koleszterint és magas vércukorszint minden életkorban kialakulhat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az alkoholfogyasztás jó nekünk vagy nem? Nagyon sok kutatást végeztek ezzel kapcsolatban és megállapították, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztással nincs gond. Azonban ha túl sok alkoholt fogyasztunk, megemelkedik a vérzsír szintje a szervezetben és a rendszeres, nagy mennyiségű alkohol a vérnyomást is megemeli, ami megint csak nem tesz jót a szív egészségének.

Az egészségtelen táplálékok és a gyorséttermi ételek rendszeres fogyasztása szintén megemeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Próbáljuk ki a mediterrán konyha ételeit, amelyeket szívbarát ételeknek is szoktak nevezni.

Ha még nem tudjuk mennyi a vérnyomásunk és nem vagyunk tisztában a koleszterin- és egyéb lipidértékeinkkel, megbocsájtható, de csak akkor, ha körülbelül 20-25 évesek vagyunk. Minél idősebbek vagyunk, annál jobban képben kell lennünk ezekkel az értékekkel, ami azt is jelenti, hogy évente legalább egy alkalommal el kell járnunk laborvizsgálatra.

A szívbetegségek szempontjából a hasi zsír számít. Hiába vagyunk vékonyak, hiába ideális a testsúlyunk, és hiába jó a BMI-indexünk, ha a hasunk körtérfogata nagy. A hasi zsír a legveszélyesebb, hiszen felelős a magas vérnyomás és magas koleszterinszint kialakulásáért, ami pedig kockázati tényezőt jelent a szívbetegség szempontjából.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük