fbpx

Természetes módszerek a nyugtalanláb-szindróma kezelésére

Pizsamában fekvő férfi a lába felől fotózva.

A nyugtalanláb-szindróma egy neurológiai rendellenesség. Ilyenkor a lábak kezdenek rángatózásba, ami okozhat éjszakai fájdalmat, de bizsergés és egyéb kellemetlen érzés is megjelenhet a lábakban. Az illető személy kétségbeesett késztetést érezhet a lábak mozgatására. A tüneteket lehet kezelni, azaz megszüntethetők, ugyanis ez a probléma nagyban befolyásolja az éjszakai alvást és nagyban rontja az életminőséget. A gyógyszerek sok mellékhatást okozhatnak, ezért sok esetben érdemes először a természetes alternatívákkal megpróbálkozni.

Egyes esetekben elegendő csak az ásványi anyagokat – vasat, magnéziumot, káliumot, kalciumot – pótolni és a probléma akár teljesen meg is szűnhet. Mielőtt azonban bármilyen ásványianyag-kiegészítésbe kezd, mindenképpen győződjön meg róla, hogy van-e tápanyaghiánya.

Nagyon sok embernek segíthet, ha az étrendjén változtat. Legfőképpen a glutén étrendből történő kiiktatása segíthet a nyugtalanláb-szindrómán. Az ételérzékenység egyéb betegséget is okozhat, beleértve a cukorbetegséget, a pajzsmirigybetegséget, a magas vérnyomást vagy ízületi gyulladást, amelyek csak tovább fokozhatják ennek a betegségnek a tüneteit.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A mozgás is sokat segíthet, hiszen ez endorfin hormonokat szabadít fel a szervezetben, amely nemcsak a kedélyállapotunknak, hanem az izmaink állapotának is nagyon jót tesz. Kutatások igazolják, hogy a jóga nemcsak a tüneteket képes lecsökkenteni, de jelentősen képes javítani az alvás minőségét is.

Sokan már szoronganak, ha jön a lefekvés ideje, hogy az éjszakájuk ismét nem lesz pihentető a betegségük miatt. Lefekvés előtt ezért érdemes rejtvényt fejteni, olvasni, vagy valamilyen könnyű, ám szellemi tevékenységet folytatni, ami a pihentető alvást képes biztosítani.

A stresszcsökkentő módszerek is nagyon hatékonyak lehetnek. A meditálás például hatékonyan képes javítani a tünetek súlyosságán. Nemcsak segít lelkileg megerősödni, de az ellazulást is biztosítja, ami a kellemetlen tünetektől is segít megszabadulni.

A betegséget egyes gyógyszerek szedése is kiválthatja. Ilyenek például az antihisztaminok vagy az antidepresszánsok. Ha úgy érzi, hogy ezeket ki tudja váltani egyéb természetes módszerekkel, akkor lehet, hogy a nyugtalanláb-szindrómától is megszabadulhat.

A rendszeres testmasszázs is segíthet a tünetek megszüntetésében. A masszázs megszüntetheti a bizsergő érzést a lábakban, illetve jelentős javulást lehet elérni a segítségével, de mindenekelőtt a pihentető alvást tudja biztosítani, ami nagyon fontos, hogy másnap kipihenten ébredjünk.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük