fbpx

Tippek a stroke megelőzésére

Egy kék háttér előtt egy szőke hajú lány zöld felsőben a cipőjét fűzi.

Vannak olyan betegségek, amelyek mindenkiben félelmet keltenek. Az egyik ilyen a stroke. Nem biztos, hogy mentőt tudunk hívni, ha a stroke tüneteit észleljük magunkon, márpedig minél hamarabb kezdődik meg a kezelés, annál nagyobb a felépülés esélye. Másrészt, a stroke nem feltétlenül végződik fatálisan, viszont súlyos egészségi károsodással járhat, és senki sem akar úgy élni tovább, hogy terhet jelentsen a szerettei számára.

Természetesen még egy súlyosabb agyi történésből is lehetséges a felépülés, de ez egy nagyon hosszú folyamat, ami kitartást és sok-sok energiát, erőfeszítést igényel. Nem mindenki érez magában erőt, hogy ismét megtanuljon járni és beszélni, és sajnos semmi sem garantálja, hogy vissza lehet hozni a betegség előtti állapotot. Éppen ezért a lehető legjobb, amit tehetünk, ha a prevencióra helyezzük a hangsúlyt és mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez a rettegett betegség, a stroke elkerüljön bennünket. Mutatjuk is, hogy mi mindent tehetünk az egészségünk megőrzése, a stroke elkerülése érdekében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A stroke a nem megfelelő agyi véráramlás, a súlyos oxigén- és tápanyaghiány miatt állhat elő. Kétféle stroke is kialakulhat. Az egyik az úgynevezett ischaemiás, a másik a vérzéses stroke. Az előbbi a leggyakoribb, az esetek mintegy 80 százalékában ez fordul elő. Ilyenkor az agy egyes részének nem megfelelő vérellátása vagy az erek elzáródása jelent problémát. A vérzéses stroke során az agyat körülvevő véredények, sejtmembránok megrepedése okozza a betegséget. A kiszivárgott vér nyomást gyakorolhat az agyra, ami az érintett területen lévő sejtek halálához vezethet.

A stroke-nak nagyon sokféle tünete van. Többek között az úgynevezett „félrecsúszott arc”, amikor az arc egyik felén bénulás következik be, így az arc aszimmetrikussá válik. A stroke során a beteg vagy az egyik szemén veszíti el a látását vagy mindkét szemet érinti a látásvesztés. A beteg képtelen felemelni a karját, van, hogy egyiket sem tudja a magasba emelni. Megjelenik a rendellenes beszéd, a beszédzavar, gyakran a betegek képtelenek feldolgozni, megérteni, mit mondnak nekik. Megjelenik az egyensúlyvesztés, vagy az instabil járás, illetve a hirtelen, ok nélküli fejfájás is jelezheti, hogy baj van.

Kialakulásában sok minden szerepet játszhat: túlsúly, alkohol vagy kábítószer fogyasztása, dohányzás, cukorbetegség, magas vérnyomás és koleszterinszint, szívbetegség, 60 évnél magasabb életkor, illetve családi halmozódás. Jellemzően a férfiak gyakrabban ki vannak téve ennek a betegségnek, mint a nők.

A megelőzés érdekében sok mindent tehetünk. Az egyik legfontosabb, hogy csökkentsük a vérnyomásunkat, fogyjunk le, tornázzunk, mozogjunk rendszeresen. A betegségmegelőzés szempontjából lényeges, hogy leszokjunk a dohányzásról és csak mértékkel fogyasszunk alkoholt. A vércukorszint és a szívbetegségek kordában tartása, rendszeres orvosi ellenőrzése is elengedhetetlen, hiszen az életünket kockáztatjuk amikor a komoly, krónikus betegségeket figyelmen kívül hagyjuk, és nem foglalkozunk a testünk jelzéseivel.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük