fbpx

Törvényszerű, hogy a menopauza magas vérnyomást „hoz magával”?

Egy középkorú nő narancssárga kardigánban egy kerti székben mosolyogva teát iszik.

Sok olyan sztorit hallani, hogy a menopauza előtt semmi baja egyes hölgyeknek, aztán ahogy belépnek a menopauza vagy a posztmenopauza szakaszába, mindenféle egészségügyi gonddal szembesülnek – többek között magas vérnyomással. Sajnos sok orvos a kettőt gyakran egy kalap alá veszi, és ha egy középkorú nőnél magas vérnyomást diagnosztizálnak, akkor már azt is gondolják, hogy ez nem más, mint a menopauza hozadéka, pedig a kettő nem mindig jár együtt. Mint ahogyan sok nőnél a pajzsmirigybetegség miatt nincs menstruáció, mégis sok esetben ezt is a menopauza számlájára írják.

A magas vérnyomás korai felismerése nagyon lényeges, mivel ha kezeletlen marad, nagymértékben károsítja az ereket és felelőssé tehető a stroke és a szívinfarktus kialakulásáért. Ma már nagyon könnyedén monitorozhatjuk a vérnyomásunkat egy otthoni készülék segítségével, és ha több alkalommal – eltérő napszakokat is figyelembe véve – magas értékeket látunk, akkor mindenképpen konzultálnunk kell egy szakemberrel. Vélhetően első körben életmódváltozást fog javasolni, mivel már ez is az esetek 70 százalékában megoldja a magas vérnyomás problémáját.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kutatási eredmények és a felmérések azt mutatják, hogy az orvosok jobban odafigyelnek, ha egy férfi szenved magas vérnyomástól, mint ha egy nő, mert a középkorú nők esetében általában a klimaxra, a menopauzára fogják, míg a férfikanál általában a stressz idézi elő. És lehet ez az egyik oka a nagyobb figyelemnek, pedig mindkét nem esetében lényeges lenne az alaposabb vizsgálat, hiszen a magas vérnyomás a hölgyeknél és az uraknál is az erek betegségét és szívproblémákat hozhat magával.

A kutatók úgy vélik, hogy nem az orvosok hibája, hogy sok magas vérnyomásban szenvedő nő nincs alaposan kivizsgálva. Ennek az a magyarázata, hogy ezt a problémát a legtöbb nő esetében a menopauza környékén diagnosztizálják, ezért maguk a nők is úgy vélik, hogy a hormonális változások idézik elő, és igazából nem is nagyon vetik magukat alá vizsgálatoknak.

Tény és való, hogy a menopauza miatt is kialakulhat magas vérnyomás, hiszen az ösztrogén hormonnak értágító hatása van. A menopauza szakaszában viszont lecsökken a szintje, így a szív- és érvédő hatása is kvázi megszűnik. Ezért van az, hogy 50 éves kor alatt a nőknél ritkábban fordul elő például stroke vagy szívinfarktus, de ezt követően ugyanannyi az esélyük a hölgyeknek ezekre a betegségekre, mint a férfiaknak.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük