Tőzegboglár (Parnassia palustris) hófehér, sötéten erezett szirmai.

A tőzegboglárkafélék családjába tartozó tőzegboglár (Parnassia palustris) júliustól egészen szeptemberig bontogatja hófehér, sötéten erezett szirmait. Tudományos nevét a görög Parnasszosz-hegyről kapta.

Őshazája legfőképpen Ázsiában és Észak-Amerikában van, ezeken a helyeken is leginkább a lápos területeket kedveli. A huszonöt-harminc centiméteres tőzegboglár levelei szív alakot öltenek, virágai pedig akár négy centiméteresre is megnőnek.

A tőzegboglár rokoni kapcsolatban áll a kőtörőfüvekkel. Ez az évelő növény Magyarországon védettnek számít. Népiesen fehérmájvirágnak is nevezik. Maga a tőzegboglár elnevezés pedig a jellemző élőhelyére, mégpedig a tőzegesedő láprétekre utal. A mészkedvelő gyógynövény előfordulási helyei továbbá síkláp, forrásláp vagy hegyi rétek. Előfordulási helyei: Mátra, Bükk, Bakony, Zemplén, Cserehát, Aggteleki-karszt, Gödöllői-dombvidék, Bakonyalja, Balaton-felvidék, Soproni-hegység, Balfi-dombvidék, Kőszegi-hegység, Kemeneshát, Vend-vidék, Vasi-dombvidék, Göcsej, Zalai-dombvidék, Dél-Zala, Belső-Somogy, Külső-Somogy, Kisalföld, Hanság, Tengelici-hegyvidék, Pesti-sík, Turján-vidék, Duna-Tisza köze, Nyírség, Tiszántúl.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A növény szára elérheti a huszonöt centiméteres magasságot. Tojásdad alakú szárlevéllel rendelkezik, amely szinte körülöleli a szárat. Tőlevelei szintén tojásdad formájúak, de meglehetősen hosszú nyelük van. A növény virága magányos, végálló. A szirmai körülbelül egy centiméteresek és lilás rajzolatúak. Mirigyes végű porzókkal rendelkezik. A virágában öt meddő porzó található, amelyet öt valódi porzó vesz körül. Termése sokmagvú toktermés.

A gyógynövény legfőbb hatóanyagai a cseranyagok. Régebbi leírások szerint elsősorban epilepsziás rohamok ellen alkalmazták és májbetegségeket gyógyítottak a segítségével.

A gyógynövényből készült főzet csökkenti az idegességet, az idegeskedés okozta heves szívdobogást és a nyugtalan, bizonytalan, szorongó emberek számára hozhat enyhülést.

A gyógynövény virága és levele fanyar és összehúzó hatással rendelkezik. A régebbi korokban gyakran alkalmazták vérhasnál, hasmenésnél, de még különféle májbetegségeknél is bevetették.

Svédországban a gyógynövény leveleit is felhasználják gyomorpanaszoknál. Leveleit megáztatják sörben, ily módon fogyasztják, de még gyomorégést is csillapítanak a segítségével. A néphiedelem szerint a tőzegboglár nagyon hatékony mindenféle májbaj kezelésére. Azonban akárhol is találkozunk vele, tilos leszedni, mivel védettnek számít. Eszmei értéke tízezer forint.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*