fbpx

Vérnyomáscsökkentés hibiszkuszteával

Vérvörös hibiszkusztea átlátszó pohárban, mellette citromgerezd.

Napi három csésze hibiszkusztea segít a vérnyomás jelentős csökkentésében – erre jutottak az amerikai kutatók. A hibiszkusz a mályvafélék családjába tartozik, gazdag szekunder növényi anyagokban (mint pl. antocianinok, flavonok, flavonolok és fenolsavak). Ezeknek az anyagoknak antioxidatív, antiszklerotikus és vérnyomáscsökkentő hatásokat tulajdonítanak.

Tea magas vérnyomás ellen

A vizsgálat során az enyhe és középsúlyos magas vérnyomással küzdő kísérleti személyek hat héten keresztül ittak napi három csésze mélyvörös, frissítő hibiszkuszteát. A kontrollcsoport ugyanabban az időben ugyanilyen mennyiségű placebót ivott. Az eredmény egyértelmű: a valódi hibiszkuszteát ivó csoport vérnyomása átlagosan 7,2 Hgmm-rel csökkent. A kontrollcsoportban csak mintegy 1,3 Hgmm-es vérnyomáscsökkenést tapasztaltak. A hibiszkusztea olyan hatóanyagokat tartalmaz, melyeknek hasonló vérnyomáscsökkentő hatásuk van, mint a gyógyszertárakban kapható vényköteles ACE-gátlóknak.

A hibiszkusz tehát tudományosan bizonyított magas vérnyomás elleni teaként. Legjobban akkor hat a tea, ha frissen elkészítve isszuk. Hat evőkanálnyi hibiszkuszt öntsünk fel egy liter forró vízzel, és hagyjuk állni 5-8 percig.

A hibiszkusztea csökkenti az agyvérzés kockázatát

Ha a vérnyomás normál értékűre csökken, az jelentősen csökkenti a következményes károk, mint az agyvérzés és szívinfarktus kockázatát. Más tanulmányokból ismert, hogy már a 3 Hgmm-es vérnyomáscsökkenés is 8%-kal redukálja az agyvérzés rizikóját, és 4%-kal csökkenti az összmortalitást. Ezért magas vérnyomás ellen ajánlott a hibiszkusztea rendszeres fogyasztása, és megelőzésként sem árt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A természetes koleszterincsökkentő

A piros hibiszkuszvirág természetes koleszterincsökkentőnek is számít. Erről a brit „Journal of the Science of Food and Agriculture” már 2005 februárjában beszámolt. Tajvani kutatók hibiszkuszvirág-kivonattal végzett patkánykísérletekben a „rossz” LDL-koleszterin jelentős csökkenését bizonyították.

A kutatók szerint ez az eredmény az emberekre is értelmezhető. A hibiszkuszvirág, mely nálunk is kapható frissítő gyümölcsteaként, a számos gyümölcssav mellett olyan hatóanyagokat tartalmaz, mint az antocianinok, fitoszterolok és pektinek. Az, hogy a tea is, vagy csupán a lényegesen koncentráltabb virágkivonat csökkenti az LDL-koleszterint, még további kutatások tárgya.

Tegyen egy próbát a teával: igyon naponta háromszor egy csésze friss hibiszkuszteát hat héten keresztül, és aztán ellenőrizze vérnyomását, koleszterinértékeit.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük