fbpx

4 koleszterinszint-csökkentő egyszerű módszer

Egész és félbevágott narancsok, mellettük frissen facsart narancslé egy üvegpohárban.

A vezető halálokok között első helyen szerepelnek Magyarországon a szívvel kapcsolatos betegségek. Míg ezek korábban főként a férfiak betegségei voltak, addig ma már egyre több nő is érintetté válik. Egészséges táplálkozással, illetve aktív életvitellel azonban mintegy 60-70 százalékkal mérsékelhetjük a szívbetegség kialakulásának kockázatát.

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában nagy szerepet játszik a megemelkedett koleszterinszint. Ha magas a szervezetünkben ez az érték, akkor megvastagodnak és így merevebbé válnak az artériák falai, ami akadályozhatja a megfelelő véráramlást, és emiatt nem jut elegendő oxigénhez a szervezet. Ezzel szemben ha tartósan alacsonyan tartjuk a koleszterin szintjét, minimalizálhatjuk a szívkoszorúér-betegség kialakulását.

A cikkben 4 olyan módszert javasolunk, amelyek segíthetnek az ideális koleszterinszint elérésében és fenntartásában.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A napi többszöri étkezés sokkal egészségesebb, mintha kétszer alaposan belakmároznánk. A kutatások szerint a koleszterinértékek még akkor is csökkenő tendenciát mutatnak, ha a napi hatszori étkezés során esetlegesen több zsíros táplálékot eszünk.

A mediterrán országokban rendszeresen fogyasztanak olívaolajat, amely nagyon hasznos a szervezet számára. Főként diabétesz esetében mutatták ki a pozitív hatását. Azoknál a cukorbeteg személyeknél, akiknél magas koleszterinértéket mértek és egy bizonyos ideig egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag olívaolajat kaptak, megnövekedett a HDL-, míg csökkent az LDL-koleszterin szintje. Mindemellett az olívaolaj súlycsökkenő hatása is megmutatkozott.

A legújabb kutatások szerint a narancslé rendszeres fogyasztása is támogathatja a koleszterinszint csökkenését. Kutatások azt igazolják, hogy már napi három pohárnyi frissen facsart narancslé is érzékelhetően pozitív befolyással bírhat. A kísérleti alanyoknál növekedett a HDL, azaz az úgynevezett jó koleszterin szintje, míg csökkent a rossznak nevezett LDL értéke. Érdemes tehát rendszeressé tenni az étrendünkben ezt a finom és könnyen elkészíthető italt.

A fahéjnak is számos pozitív hatása ismeretes. Ez a kellemes ízű fűszernövény pozitívan hat a koleszterinszint alakulására, mely szintén cukorbeteg személyek esetében bizonyosodott be. Kiderült, hogy nemcsak az LDL szintjét, hanem az összkoleszterinszintet is csökkenti. A fahéjat számos esetben használhatjuk, hiszen sokféle étel, sütemény ízesítéséhez kiváló fűszer lehet.

  1. Кестер Олександр

    Ez a cikk nagyon hasznos negyven év felettieknek és általában mindenki számára. Köszönöm.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük