Depressziót megjelenítő figura.

A depresszió önmagában is jelentkezhet, azonban meglepő módon a lehangolt lelkiállapot egyéb betegség eljövetelét mintegy előre is megjósolhatja. Ilyen betegség a Parkinson-kór, amely diagnosztizálása előtt már jelentkezhetnek a betegnél depressziós tünetek.

Számos vizsgálatnál összefüggést találtak a demencia és a depresszió kialakulása között. A tanulmány szerzői szerint a depresszió lehet az egyik legkorábbi figyelmeztető jele az agyat érintő megbetegedéseknek. Az azonban a kutatók sem előtt teljesen világos, hogy a demencia a depresszió oka, vagy csak egy korai tünet.

Számos tanulmány kapcsolta össze a depressziót a szívbetegségek és a szívroham kialakulásával. Egy norvég tanulmány szerint a szívelégtelenség kockázata 40 százalékkal nő meg a súlyos depresszióban szenvedők körében. A depresszió emelheti a stressz szintjét, a stresszhormonok elősegítik a gyulladást és az artériás plakk kialakulását, ezek pedig megmagyarázzák a mentális betegségnek a szívbetegséghez fűződő kapcsolatát.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A huszadik század eleje óta foglalkoztatja a kutatókat a depresszió és egyes rákos megbetegedések közötti kapcsolat. Legfőképpen a hasnyálmirigyrák és a depresszió között véltek szoros kapcsolatot felfedezni. Hasnyálmirigy-daganatban szenvedő betegek jelentős hányadánál diagnosztizáltak depressziót. És ezt jóval korábban megállapították a betegeknél, mint ahogyan a daganatos betegségüket diagnosztizálták volna. A tudósok elképzelhetőnek tartják, hogy a hasnyálmirigyes tumorsejtek olyan fehérjét szabadítanak fel, amely megakadályozza az agyban a jó érzést keltő receptorok felszabadulását.

Néhány ember esetében a depresszió egy egyszerű stresszes állapot következtében alakul ki. Egerekkel végzett vizsgálatok kimutatták, hogy egyes egereknél a stresszhormonok arra ösztönözték az immunrendszert, hogy a kelleténél több interleukin-6 nevű vegyületet termeljen. Ez a vegyület fokozza a fáradtságot, csökkenti az étvágyat és más, depresszióhoz társuló tünetet okoz.

A pajzsmirigy fehérjéket és hormonokat termel, amelyek a test számos más rendszerét képesek szabályozni. Számos kutatás kapcsolta a pajzsmirigybetegség kialakulását a depresszióhoz. Sok kutatás igazolja, hogy a pajzsmirigybetegségben szenvedő emberek hajlamosabbak a depresszióra és ez fordítva is igaz. Számos depresszióban szenvedő egyénnél diagnosztizálnak valamilyen pajzsmirigybetegséget.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*