Ashwagandha nevű indiai gyógynövény érdekes termése.

A gyógynövényeket már évezredek óta használják az emberek világszerte. Manapság az emberek többsége is ezekhez a természetben előforduló kincsekhez fordul, ha valamilyen gyógymódot keres a problémájukra. Azt senki sem mondja, hogy ezek a gyógynövények minden betegséget és egészségügyi problémát orvosolni tudnak, viszont ezek a gyógyító füvek olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek sok biológiai funkcióra, folyamatra pozitív hatással vannak. Sok évtizede folynak a kutatások például egyes gyógynövényekkel kapcsolatban, amelyek a női nem egészségét védik, illetve amelyek hatással van a libidójukra, a hangulatukra vagy éppen az energiaszintjükre. Ezek közül most ismerjünk meg hét csodálatos növényt, amelyeket a természet bocsát a rendelkezésünkre.

Az egyik ilyen gyógynövény az Amazonas vidékén honos Muira puama, amelynek elsősorban a gyökerét és a kérgét használják fel gyógyászati célokra. Egy kutatásba kétszáz nőt vontak be. A vizsgálat során megállapításra került, hogy ennek a gyógynövénynek a kérge és a gyökere valóban serkentette a nemi vágyat. A vizsgálatban részt vevő hölgyek 65%-a ugyanis nem pusztán a szexuális együttlétet élvezte, de az orgazmus élményét is megtapasztalhatta. A Muira puama azonban nemcsak a vágyfokozásban nyújtott hathatós segítséget, hanem az energiaszint növekedésében és a stressz csökkentésében is.

A következő gyógynövény az ashwagandha, amely Indiában honos. Az ashwagandha szintén a nemi vágyra és a termékenységre van pozitív hatással, illetve jelentős mértékben csökkenteni képes a stresszt. Ezen kívül az endokrin rendszer működését és a hormonszintet is szabályozza. Egy kutatás során azt vizsgálták, hogy ez a gyógynövény hatással van-e azokra a menopauzában lévő nőkre, akiknek a tünetei között szerepelt az állandó idegeskedés és a hangulatingadozás. A kutatás vezetői a vizsgálat során azt a megállapítást tették, hogy az ashwagandha jelentősen lecsökkentette az érzelmi és a mentális stresszt, illetve a hangulatingadozást is megszüntette.

A Tribulus terrestris, vagy más néven a királydinnye szintén kiegyensúlyozó hatással van a hormonszintre és a libidót is fokozni képes. Ez a gyógynövény a menstruációs ciklus alatt jelentkező hangulatingadozás megszüntetésében is segítséget nyújt. Mindemellett a feszültséget és a szorongást is hatékonyan oldja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Hormonszabályozó hatása van még a macának, de emellett a menstruáció időszakában jelentkező éjszakai izzadást, hangulatingadozást és a hőhullámokat is megszünteti. Mindemellett ennek a gyógynövénynek antidepresszáns hatása is ismeretes, illetve vágyfokozó hatással is bír.

A zab (Avena sativa) egy évszázadok óta ismert természetes afrodiziákum. A zab támogatja a csontok egészségét, amely nagyon fontos, hiszen a nők egy jelentős része szenved csontritkulásban, a legkritikusabb számukra a menopauza és az azt követő időszak. A zab gazdag kalciumban, amely a D- és a K-vitaminnal egyetemben fontos szerepet játszik a csont sűrűségének a növelésében.

A catuabafa leveléből már több száz évvel ezelőtt is készítettek vágyfokozó főzetet.

A suma egy dél-amerikai ginszengfajta. Az Amazonas vidékén élő őslakosok gyakran vetették be ezt a gyógynövényt az asszonyoknál, mégpedig libidófokozásra. Ezen kívül a hormonszint szabályozásában és a termékenység fokozásában is szerepet játszik.

Ehhez a cikkhez 2 hozzászólás

  1. Csiki Györgyné

    Szeretném megkérdezni, hogy hogyan lehet hozzájutni, például az ashwagandha nevű gyógynövényhez, amely csökkenti a stresszt.
    Jó ez a cikk, de nem sokat ér, ha a benne felsoroltak nem kaphatók sehol. Én azt vártam a cikktől, hogy eligazít ebben a kérdésben. A felsorolás önmagában nem elég. Menjek el Indiába érte?
    Várom válaszukat.
    Üdvözlettel

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*