fbpx

A bélrendszer egészségének fenntartása egyszerű lépésekkel

Egy fiatal lány ül a széken, kezében egy tál, melyben probiotikus joghurt gyümölcsökkel, eperrel, fekete áfonyával, cseresznyével.

Manapság nagyon sokan küzdenek emésztési és bélrendszeri panaszokkal, akár hasi görcsökkel, puffadással, hasfájással, székrekedéssel vagy éppen hasmenéssel. Néhány egyszerű gyógymód is létezik azonban az egészséges emésztés megőrzésére, illetve arra, hogy ez a szervünk sokáig egészséges maradjon. Cikkünkben néhány egyszerű, természetes gyógymódról olvashat.

Az egyik legfontosabb lépés az egészséges bélrendszer megőrzéséért, ha helyesen táplálkozunk, hiszen a feldolgozott és tartósítószerekkel teli ételek a rossz bélbaktériumoknak kedveznek.

A bio zöldségek és gyümölcsök, az organikus táplálékokon felnőtt és jó körülmények között tartott, hormonokkal nem kezelt állatok húsa, vagy a halolaj, az olívaolaj és a teljes kiőrlésű gabonák mind-mind hozzájárulnak az egészséges bélrendszerhez. Ha ilyen módon táplálkozunk, akkor a bélflóra egyensúlya megfelelő lesz.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A bélrendszer akkor maradhat egészséges, ha kellően hidratáljuk. A legjobb folyadék a szerveztünk számára a tiszta víz. A bél sejtjeinek nemcsak vízre, hanem elektrolitokra is szükségük van, hiszen ezek elősegítik a bél megfelelő mozgását, de megelőzik a fáradtság kialakulását, a kiszáradást vagy akár még a székrekedést is.

A bélflóra egyensúlyát úgyis fenntarthatjuk, ha rendszeresen fogyasztunk probiotikumokat és prebiotikumokat is. A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, melyek nagyon hasznosak az emésztőrendszer számára. Olyan jó baktériumokról van szó, melyek elősegítik a bélrendszerben a jó és rossz baktériumok egyensúlyát és ezzel hozzájárulnak a megfelelő emésztéshez.

Az egészséges bélrendszer a probotikumok mellett prebiotikumokat is kíván, mint például az inulin vagy a cikória, de a csicsóka vagy a pitypang is prebiotikus hatással rendelkezik.

A kielégítő emésztéshez szükség van arra is, hogy elegendő rostban gazdag táplálékot fogyasszunk, leginkább zöldségeket, gyümölcsöket, gabonákat, dióféléket, magvak. A székrekedést csak úgy szüntethetjük meg, ha elegendő rostdús ételeket fogyasztunk.

A halolajnak is kulcsszerepe van az egészséges emésztőrendszer fenntartásában, hiszen jó hatással van a vastagbélre és a mikrobiomra. Kutatások igazolják, hogy a halolaj a szív egészséges működését is hatékonyan támogatja.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.