Különféle ökológiai gazdálkodásból származó zöldségek, mellettük BIO feliratú tábla.

Az ökológiai gazdálkodást folytató emberek tudják, hogy egészséges növényeket kémiai peszticidek és műtrágyák nélkül is lehet termeszteni. De milyen előnyökkel is jár az ökológiai gazdálkodás? Puszta hóbort, a XXI. század őrülete, vagy valóban sokat teszünk az egészségünkért és megakadályozzuk a betegségek kialakulását, ha bi élelmiszereket vásárolunk és fogyasztunk?

Az organikus gazdálkodásból származó táplálékok nemcsak egészségesek, de táplálóak is. A bioélelmiszerek nem tartalmaznak tartósítószereket és egészségre káros anyagokat. Ezek a táplálékok nem esnek át genetikai módosításokon és termesztésük során nem használnak műtrágyát, illetve más kémiai vegyi anyagot, amelyek betegségeket okozhatnak. Az ökológiai növények nagyobb mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, mint a hagyományosan nevelt társaik. A biotáplálékokban alacsonyabb a kadmiumszint, ami egy egészségre káros nehézfém.

Az ökológiai gazdaságok nem szennyezik a talajt és a közeli vizeket káros és mérgező vegyi anyagokkal. A mesterséges műtrágyák és peszticidek negatív hatást gyakorolnak a talaj minőségére. A vegyi anyagok rákos megbetegedéseket és fejlődési rendellenességeket okozhatnak. Az ökológiai gazdálkodás a vetésforgót is alkalmazza, amely javítja a talaj minőségét és megakadályozza az eróziót.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A biogazdálkodás nem állít elő genetikailag módosított élelmiszereket. A GMO-termelés DNS-károsodást okoz, genetikai mutációt vált ki, és negatívan hat az emberi egészségre is. Például a születési rendellenességeket és a rákos megbetegedéseket is DNS-mutációk okozzák.

A kémiai peszticidek jelentős egészségügyi kockázatokkal járnak az emberekre nézve. A peszticidfelhalmozódás okozhat memóriavesztést, ételallergiát, cukorbetegséget, rákot, elhízást, meddőséget, Parkinson-kórt. A fejlődésben lévő magzat és gyermek szervezetére különösen veszélyesek ezek a peszticidek. A bioélelmiszerek fogyasztása a legjobb módja a peszticidexpozíció csökkentésének.

A biogazdálkodás azért is előnyösebb a hagyományos gazdálkodással szemben, mivel ez az ott dolgozó személyek egészségét is védi. Hiszen a hagyományos gazdaságban dolgozó munkavállalók ki vannak téve a hagyományos kémiai peszticidek és műtrágyák hatásának belégzéssel vagy akár a bőrön keresztül is. Ezek az anyagok okozhatnak szemirritációt, kiütéseket, szédülést, hányingert, hányást és fejfájást. Súlyosabb hatás lehet a tudatvesztés, a rohamok és a halál. A peszticidexpozíció hosszú távú egészségügyi hatásai lehetnek a neurológiai rendellenességek, születési rendellenességek, a rák és a meddőség.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*