fbpx

A brokkolicsíra és a zöld tea gyógyító ereje

Brokkolicsíra fehér tálban.

Kutatók úgy vélik, hogy a brokkolicsíra egy olyan szupertáplálék, amely segíthet a mellrák megelőzésében. A zöld teával kapcsolatban is hasonló meglátások születtek. A szupertáplálékokban lévő természetes vegyületek a krónikus betegségek leküzdésében is a segítségünkre lehetnek.

A mellrák két kategóriába sorolható: ösztrogénreceptor-pozitív és ösztrogénreceptor-negatív. Az ösztrogénreceptor-pozitív daganat jól reagál a kezelésre, az ösztrogénreceptor-negatív emlődaganatok általában rosszabb prognózist hordoznak. A kutatók abban reménykednek, hogy a brokkolicsíra és a zöld tea mindkét ráktípus gyógyításából kiveheti a részét.

A kutatók egereken végeztek különféle vizsgálatokat. Úgy találták, hogy e kettő szupertáplálék kombinálása sikeresen kezeli és meg is előzi az ösztrogénreceptor-negatív emlőrákot is. Az egérkísérletek során ugyanis az egerekben lévő tumorokat ösztrogénreceptor-negatívból pozitívvá alakították át, amely sokkal jobban kezelhető, mint a negatív.

A keresztesvirágú zöldségek, mint a brokkolicsíra, a káposzta és a kelbimbó igencsak gazdag glükozinolátokban, amelyeket a szervezet szulforafánná, rákellenes vegyületté alakít át. Egy vizsgálat során arra derült fény, hogy a szervezet magasabb szulforafánszintje esetén kisebb lesz a mellrák kialakulásának a kockázata.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kutatók egybehangzó véleménye szerint a szulforafán csökkenti a gyulladást, gátolja a rákos sejtek növekedését mind az ösztrogénreceptor-negatív, mind az ösztrogénreceptor-pozitív mellrák esetében, illetve programozott sejthalált is eredményez.

A szulforafán legfontosabb forrásai a brokkolicsíra, a káposzta és a kelbimbó. Ezeket nyers formában vagy csak enyhén megpárolva szükséges fogyasztani.

A szulforafán hatásos lehet még felsőlégúti gyulladások és ízületi gyulladás esetén is. Mindkét esetben erős gyulladáscsökkentő hatással bír. Ez a vegyület antibakteriális hatással is rendelkezik.

A zöld teával kapcsolatban is számos kutatást végeztek. Rákellenes hatása ma már bizonyított. A zöld tea titkos fegyvere nem más, mint a benne lévő antioxidánsok, azaz a katechinek. A zöld tea segíthet megvédeni a sejt DNS-ét az oxidatív károsodástól, ami rákos megbetegedéseket okozhat. A zöld teával kapcsolatban bebizonyosodott, hogy zavarja az angiogenezist, azaz az érképződést, ami egy kedvező hír, hiszen a rosszindulatú daganatos folyamatok által generált érképződés a tumor erősödését szolgálja.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük