Durián nevű gyümölcs egészben és kettévágva.

A gyümölcsöt legfőképpen Thaiföldön, Szingapúrban, Malájziában, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken termesztik. Maga a termés első ránézésre olyan, mint egy összegömbölyödött sündisznó, a súlya elérheti az öt kilogrammot is. Nem csupán a duriánt termő fa illata jellegzetes, de maga a gyümölcs is kellemetlen, záptojásra emlékeztető szagokat bocsát ki magából. Ennek ellenére a helyi lakosok nyersen is előszeretettel fogyasztják, valószínűleg ők már hozzászoktak az orrfacsaró szaghoz, vagy számukra fel sem tűnik, hiszen már megszokták a durián ilyen fajta jellegzetességét, ismertetőjegyét.

A duriánt a konyhában is felhasználják, ugyanis egyes helyeken mártást, míg máshol édességet, pontosabban jégkrémet is készítenek belőle. Délkelet-Ázsiában a „gyümölcsök királyának” tartják, itt egyébként afrodiziákumként is használják. Nevezik még cibetgyümölcsnek is. Ezt a bűzös gyümölcsöt nemcsak az emberek kedvelik, hanem az állatok is közelharcot vívnak érte, amikor egy-két érett példány lepotyog a fáról.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A növény érdekessége, hogy hiába kedveli az emberek nagy része például Indiában is, de sem a szállodákban nem szolgálják fel, sem a közlekedési eszközökre nem lehet felvinni, mert a gyümölcs annyira rettenetes és elviselhetetlen szagokat áraszt magából. Mivel a repülőgépekre sem igazán lehet felvinni, ezért nem is exportálnak belőle nagy mennyiséget. A gyümölcsrajongók azonban nem törődnek a durián rossz szagával, mert szentül hisznek gyógyító erejében. A duriánról ugyanis azt tartják, hogy egy potencianövelő és egy vágyfokozó gyümölcs. Ezen kívül izzasztószerként és lázcsillapításra is használják.

A durián meglehetősen gazdag tápanyagokban, mint például C-, B1-, B2- és B3-vitamin, béta-karotin, vas, foszfor, kálium, nátrium. Ezeken kívül van benne omega-3 zsírsav, fehérjetartalma is kiemelkedő, emellett antioxidáns hatást kifejtő flavonoidokat is tartalmaz.

A kellemetlen szagú gyümölcs javasolható a kedvetlen, depressziós embereknek, mivel a gyümölcs fogyasztása jókedvre deríti az embert. Persze lehetséges, hogy a felhőtlen jókedv a bűzös szag és a kellemes íz keverékének tudható be. A durián nemcsak az idegeket simítja ki, hanem az izmokat is ellazítja, emellett a vércukorszintet is szabályozza és még az anyagcserére is jótékony hatással van. A gyümölcs energiával tölti fel a szervezetet, amely ne csak a testi, hanem a szellemi teljesítőképességet is fokozza.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*