fbpx

A C-vitamin-hiány kárt okoz az érrendszerben és a szívet is beteggé teheti

C betű alak kirakva citrusfélékből, karikára vágott narancsokból, citromokból és lime-okból.

Sajnos évente rengetegen szenvednek el szívrohamot és egyre több embernek van valamilyen szívbetegsége. A legutóbbi kutatások alkalmával bebizonyosodott, hogy a C-vitamin-hiány kárt tehet az érrendszerben és felelőssé tehető az egyes szívbetegeségek kialakulásáért is. Mivel a szervezet C-vitamin-készlete hamar kimerül, így azt minden esetben pótolni szükséges.

A C-vitamin nemcsak antioxidáns hatással rendelkezik, hanem antivirális és gyulladáscsökkentő hatása is kiemelkedő. Ez a vitamin segít fellendíteni az immunrendszert, mert fokozza az antitestek termelődését, melynek kiemelkedő szerepe van a betegségek leküzdésében.

A kollagén előállításában, termelődésében egy nagyon fontos faktor a C-vitamin. Ez egy olyan vitamin, amely segíti a sebek gyorsabb gyógyulását, de kiemelkedő szerepet játszik az egészséges haj, bőr megőrzésében és az erek védelmét is ellátja. A C-vitamin csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladásokat és hatásos lehet a szervezetet támadó kórokozókkal szemben is.

A C-vitamin-hiány a hajszálerek törékenységét segíti elő, illetve hiányában nem termelődik elegendő kollagén az emberi szervezetben, márpedig az egyre csökkenő kollagénszint miatt az artériák sem fognak megfelelően működni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A C-vitamin-szint csökkenését sok tényező elősegítheti. A higanyalapú amalgámtömések is csökkenthetik ennek a vitaminnak a szintjét az emberi szervezetben. Az amalgámtömés olyan toxinokat tartalmaz, amelyek kimerítik a szervezet C-vitamin-raktárait. Nem beszélve arról, hogy számos vizsgálat összefüggést mutatott az amalgámtömések és a szívkoszorúér- betegség kialakulása között. A szívbetegség kialakulásának esélye pedig még inkább fokozódhat a C-vitamin-hiány miatt.

A stressz is csökkentheti a szervezet C-vitamin-szintjét. A perifériás artériás betegség (PAD) is csökkentheti ennek az antioxidáns vitaminnak a szintjét a szervezetben. A C-vitaminnak pedig nagyon fontos szerep jut abban, hogy megtisztítsa az artériákat a lerakódott koleszterintől.

A metabolikus szindrómában szenvedő betegeknek is mindenképpen pótolniuk kell ezt a vitamint, hogy semlegesítse a szervezetükben felhalmozódott méreganyagokat, illetve megemelje a szervezetben az antioxidáns-szintet.

A C-vitamin nemcsak a testi, de az érzelmi stressz csökkentésében is szerepet játszhat. Ennek azért van jelentősége, mivel a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában mind a két típusú stressznek kiemelkedő szerepe van.

 1. Noha a C-vitaminnak számos tudományos szempontból bizonyított előnye van, sok alaptalan állításokat is hallhatunk. Íme néhány bizonyítatlan állítás a C-vitaminról:

  Megakadályozza a megfázást: A C-vitamin felnőtteknél 8% -kal és gyermekeknél 14% -kal csökkenti a megfázás súlyosságát és a gyógyulási időt, de nem akadályozza meg.
  Csökkenti a rák kockázatát: Egy pár kutatás összekapcsolta a C-vitamin bevitelét számos rák alacsonyabb kockázatával. A legtöbb vizsgálat azonban azt találta, hogy a C-vitamin nem befolyásolja a rák kialakulásának kockázatát.
  Védi a szembetegségeket: A C-vitamint a szembetegségek, például a szürkehályog és az életkorral összefüggő makuladegeneráció csökkent kockázatához kapcsolják. A C-vitamin kiegészítőknek azonban nincs hatása.
  Kezelheti az ólomtoxicitást: Noha úgy tűnik, hogy az ólommérgezésben szenvedők alacsony C-vitaminszinttel rendelkeznek, az emberi tanulmányokból nem áll rendelkezésre erős bizonyíték arra, hogy a C-vitamin képes kezelni az ólomtoxicitást

   1. A legkevésbé sem! Sőt kiegészíti a cikk információ tartalmát.

    De legyen még itt egy kis plusz:

    A C-vitamin egy erős antioxidáns, amely erősíti a test természetes védekező képességét, és így csökkentheti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek fokozzák az immunrendszer működését. Ezt úgy teszik, hogy megvédik a sejteket a szabad gyököknek nevezett káros molekuláktól. Amikor a szabad gyökök felhalmozódnak, elősegíthetik az oxidatív stressz néven ismert állapotot, amely sok krónikus betegséggel összefüggésben van.

    A tanulmányok azt mutatják, hogy több C-vitamin fogyasztása akár 30% -kal növeli a vér antioxidáns szintjét. Ez segíti a test természetes védekezőképességét a gyulladás elleni küzdelemben.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük