fbpx

A C-vitamin lenyűgöző hatásai

C-vitamint tartalmazó gyümölcsök (narancs, kivi, grépfrút, lime) és zöldségek (paradicsom, paprika).

A C-vitamin egy antioxidáns vitamin. Vízben oldódik és a vizelettel együtt távozik az emberi szervezetből. Minden egyes nap pótolnunk el. Megéri, mert nagyon sok és sokféle betegségtől óvhat meg bennünket. Többek között az immunrendszerünket védi, de számos más pozitív hatása is ismeretes.

A C-vitamin mint az immunrendszer őre

Amennyiben nem viszünk elegendő C-vitamint a szervezetünkbe, úgy csökken a szervezet immunitása, és így sokkal sérülékenyebbek leszünk a különféle fertőzésekkel szemben. A C-vitamin elősegíti a fehérvérsejtek termelődését, illetve megkönnyíti azok mozgását, így hatékonyabban tudnak megküzdeni a kórokozókkal szemben. A C-vitamin ezen kívül a T-limfocita számát is megnöveli, ami különösen fontos, ha valaki rákos betegségben szenved.

A C-vitamin-bevitel csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázatát

Amennyiben elegendő C-vitamint viszünk be a szervezetünkbe, úgy csökkenhet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázata. Kutatások igazolják, hogy a C-vitamin-bevitel jelentősen csökkenti a szívkoszorúér-betegség kialakulásának esélyét is. Egy tanulmányban arról is beszámoltak, hogy minél magasabb a szervezetben a C-vitamin szintje, annál alacsonyabb a szívelégtelenség kialakulásának az esélye.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A C-vitamin egyéb hatásai

Kutatások során az is bebizonyosodott, hogy a C-vitamin nem csupán a szív- és érrendszeri betegségek ellen védhet meg bennünket, hanem a stroke és a cukorbetegség kialakulása ellen is védelmet élvezhetünk vele. A rendszeres C-vitamin-fogyasztás jelentősen csökkenti a stroke kialakulásának az esélyét, de nemcsak a stroke ellen védhet meg bennünket, hanem a szívizomsejtek működésére is pozitív hatással van.

A C-vitamin-szint és a cukorbetegség kialakulása között is összefüggést véltek felfedezni. A kutatásba bevont személyek esetében annak volt kisebb esélye erre a krónikus betegségre, akinek a szervezetében elegendő C-vitamint mértek.

Még a bőrünket is védi

A C-vitamin még a bőrünk egészségét is biztosítani tudja. A C-vitamin nagyon hasznos a bőr számára, melyet sok anyag károsíthat. Ilyen például az UV-sugárzás és a cigarettafüst. Mindkettő elősegíti a szabadgyök-képződést, viszont a C-vitamin semlegesíteni tudja ezeket is. A másik antioxidáns vitamin az E-vitamin. Ez a két vitamin nagyon hatékony lehet a DNS-károsodás elleni küzdelemben.

 1. Molnár-Farkas Ferenc

  Tisztelt magazin!

  C vitamint két éve megemelt dózisban szedem, ami napi szinten 3000mg minimum. Előzményeim 70 éves férfiként 2017, novemberében az influenza védőoltást védekezésképpen felvettem, de sajnos egy hét után nagyon influenzás lettem, melyből nehezen gyógyultam meg. 2018.02. hónap elején magas lázzal /40 feletti volt egy éjszaka/ de még a vizes lepedő sem segített csökkenteni. A bőséges sárgás köpetürítésre köptetőt illetve gyógyszereket kaptam. 5 nappal később terhelésre mellkasi szorítás jelentkezett , amely kb. 5 perc alatt szűnt meg .A vérnyomás terhelés mellett rendbe volt.
  2018.03. 05. katéteres vizsgálat során stnetet helyeztek be három érszakaszba. /ez három alkalom volt amikor behelyezték/. 2018 évben a jelentkezett érszűkületi jelek megjelenésével több vizsgálati eredményeim közül a 2018.05 hóban a nyaki erek duplex ultrahang vizsgálatánál a jobb oldalon 2 mm-es, bal oldalon 4 mm-es és egy két kisebb meszes plakk látszott. Valamennyi érszakaszban szabályos keringési spektrum görbe ábrázolódott.
  A vizsgálati eredményeim ismeretében 2018 nyarától különböző vitaminokat és étrend kiegészítőket kezdtem szedni emelt dózisban mint ahogy az elején írtam köztük volt a c- vitamin is.
  2020.08 hónapban az ismételt, nyaki erek duplex ultrahang vizsgálatnál , érdemi plakk képződés nem volt detektálható, a fontos kiemelni hogy a plakkok közel két év alatt eltűntek. Közérzetem a fiatalabb évekre emlékeztetnek.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.