fbpx

A C-vitamin nem csak immunrendszert erősít

Konyhapulton egy pohár vízben pezsgőtabletta csobban, mellette pezsgőtabeltták és egy fél narancs.

Azt már mindenki nagyon jól tudja, hogy a C-vitaminnak jelentős szerepe van az immunrendszer egészségének megőrzésében, működésének javításában. Azonban ennek az antioxidáns vitaminnak nemcsak ebben van szerepe, hiszen számtalan más funkciót is ellát a szervezetben. Nézzük is, hogy miért is van szüksége a szervezetünknek erre a vitaminra és miért olyan fontos, hogy folyamatosan, azaz minden egyes nap pótoljuk?

A C-vitamin vízben oldódó vitamin, s mint ilyen, nem tárolódik a szervezetben, ezért van szükség a folyamatos pótlására.

A C-vitamin egy erős antioxidáns, amely csökkenti a krónikus betegségek kockázatait, illetve segítséget nyújt a magas vérnyomás kezelésében, csökkenti a szívbetegségek kialakulásának az esélyét, csökkenti a vér húgysavszintjét. További előnye, hogy megakadályozza a szervezetben a vashiány kialakulását, fokozza az immunitást és csökkenti a demencia kialakulásának kockázatait is.

Egy kulcsfontosságú tápanyagról van szó, amely segít a kötőszövetek fejlődésében és fenntartásában, és a sebgyógyulásában is nagy a szerepe ennek a vitaminnak, mint ahogyan a csontképzésben és az anyagcsere-betegségek megelőzésében is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A C-vitamin számos anyagcsere-funkcióban lehet a segítségünkre, például a feladatai közé tartozik a folsav aktiválása, illetve nagy szerepe van a koleszterin epesavvá alakításában. Ezzel pedig jelentősen képes lecsökkenteni a vér koleszterinszintjét.

A C-vitamin az immunrendszer erősítésében is aktívan részt vesz, csökkenti az allergiás reakciók súlyosságát, és eredményes a fertőzések elleni küzdelemben is.

A C-vitamint más néven aszkorbinsavnak is nevezzük. Jelentős szerepe van a kollagéntermelésben. Hogy ez miért fontos? A kollagénnek nagy szerepe van a kötőszövetek javításában. Ilyen kötőszövet a porc, a bőr, a csont, a szalagok, az inak és az érfalak. Ez a vitamin javítja a vas, a kalcium és más ásványi anyagok felszívódását a bélben.

Ha nincs elegendő C-vitamin a szervezetünkben, sok tünettel kell szembenéznünk. Ezek a következők: fáradtság, gyengeség, izom- és ízületi fájdalmak, zúzódások a bőrön, ínygyulladás és ínyvérzés, a sebeink nehezebben gyógyulnak, gyakran kapunk el fertőzéseket, és még a fogyás is nagy küzdelem lesz számunkra.

1 hozzászólás

  1. KOVÁCSNÉ OROSZ ERZSÉBET

    T.Cím!
    Egy idősödő szervezetnek /75, 76 / éves szervezetnek.Hogyan legjobb szedni.Köszönöm

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.