fbpx

A C-vitaminban gazdag hagymaszagú kányazsombor

Hagymaszagú kányazsombor (Alliaria petiolata) fehér virágai.

A hagymaszagú kányazsombor (Alliaria petiolata) a keresztesek családjába tartozik. Főként Európa országaiban találkozhatunk vele, de azért előfordul még az Ibériai-félszigeten, Észak-India és Nyugat-Kína területein, illetve Nyugat- és Közép-Ázsiában.

Legfőképpen erdőszéleken, gyomtársulásokban és hegységekben gyűjthetjük ezt a kicsit a csalánra emlékeztető gyógynövényt, de parkokban és kiskertekben is megterem. A gyógynövény nyeles, felső levelei szív alakú formát öltenek, míg a növény alsó részén növő levelei vese formájúak. Hogy honnan kapta a nevét ez a gyógynövény? Onnan, hogy a levelei megdörzsölve fokhagymaszagúak. A növénynek fehér sziromlevelei vannak, amelyek 6-7 milliméteres nagyságúak.

A növény akár az egyméteres magasságot is elérheti. Télen olyan tőrózsát növeszt, ami a hideg hónapokban is zöld marad. A gyógynövény áprilistól egészen júniusig virágzik. A hagymaszagú kányazsombor nagyon sok magot termel, amelyek többméteres körzetben szóródnak szét, és akár több évig is termékenyek maradhatnak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyógynövény sok hatóanyagot tartalmaz, például glukozinolátokat, olyan glikozidokat, amelyek a szívre vannak jó hatással. A növénynek kiemelkedő a mustárolaj-tartalma, ennek köszönhetően emlékeztet az íze és az illata a hagyma mellett a mustárra is.

A hagymaszagú kányazsombor sok C-vitamint és A-provitamint is tartalmaz, így aki kedveli a vadnövényekből készült salátát, nyugodtan használhatja ezt a gyógynövényt. Mindemellett a gyógynövény enyhe antibiotikus hatással is rendelkezik a benne lévő mustárolaj-glikozidok miatt, így bátran lehet alkalmazni nehezen gyógyuló sebekre, de főzetet is készíthetünk belőle, amellyel aztán gargalizálni lehetséges, ha szájüregi gyulladásoktól szenvedünk.

A gyógynövény friss növényi részeit használhatjuk fel. Ezt a gyógynövényt fűszerként is használhatjuk, hiszen jellegzetes illata nemcsak a hagymára, hanem a mustárra is emlékeztet, így minden olyan étellel társítható, amelyhez hagymát vagy éppen mustárt használnánk. Salátát és pestót is ízesthetünk a segítségével.

A gyógynövény enyhe emésztésjavító hatással rendelkezik, de egyes tanulmányok leírták azt is, hogy a hagymaszagú kányazsombornak enyhe antibiotikus hatása is van. Lehet használni a légutak megbetegedéseire, de a gyógynövény vértisztítóként is működik. Főzetével borogathatunk sebeket, de szájvizet is készhetünk belőle, mivel hatékonyan enyhíti a fogínygyulladást is.

1 hozzászólás

 1. Bereczky Márta

  T. Címzett!
  Az iránt érdeklődöm, lehet e kapni hagymaszagú kánya zsombort, valamilyen étkezési formában, és hol?
  Várom válaszukat.
  Köszönettel
  Bereczky Márta

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük