Gyaloglás közben a csontok elhelyzkedésének bemutatása.

A csontritkulás vagy más néven oszteoporózis egy komoly és súlyos betegség. Kialakulásának kockázata nő a kor előrehaladtával. A menopauzában szenvedő nők nagyobb veszélynek vannak kitéve, hiszen a változókorban jelentősen lecsökkenhet a csont tömege és sűrűsége. A csontritkulásban szenvedő betegek csontjai gyengék és törékenyek lesznek. Bármelyik csont eltörhet, de a csípő-, a gerinc- és a csuklótörések a leggyakoribbak.

A csontritkulás megelőzése miatt is fontos elkezdeni edzeni, de emellett nagyon fontos a kalciumban és D-vitaminban gazdag étrend kialakítása is. A mozgás, a gyaloglás nemcsak azért fontos, hogy a csontritkulást megelőzzük, hanem azért is, mert ezzel jelentősen lecsökkenthetjük az elesések kockázatát is, hiszen a gyaloglás fejleszti az egyensúlyt és a mozgáskoordinációt. Márpedig az idősebb személyeknél a leggyakrabban azért történnek balesetek, mert elveszítik az egyensúlyukat, vagy mert nem megfelelő a mozgáskoordinációjuk. Az elesés azért is veszélyes idősebb korban, mivel a csonttörés mellett komoly szövődmények is kialakulhatnak, amelyek akár halálos kimenetelűek is lehetnek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyaloglást tekinthetjük saját testsúlyos edzésnek, hiszen eközben mind az izmokra, mind a csontokra nyomás nehezedik, és ez segít megemelni a csontsűrűséget. Edzés közben legyen nagyon fontos a biztonság, hogy a lehető legkisebbre csökkenjen az elesés és a törés kockázata. Próbáljon sík terepet választani és gyaloglás közben odafigyelni a terep egyenetlenségeire. Lehet használni túrabotot is, ez biztonságot ad, és ha úgy érzi, hogy kezdi elveszíteni az egyensúlyát, megkapaszkodhat benne.

Válasszon a gyalogláshoz olyan cipőt, amely kényelmes és jól tartja a bokáját. Legyen a cipőnek gumitalpa, amely védelmet nyújt az eleséssel, elcsúszással szemben. Ha az időjárás nem megfelelő a gyaloglásra, mert éppen esett az eső, vagy az utak jegesek és csúszósak, akkor gyalogoljon a lakásban, de ott is ügyeljen a biztonságra.

Amennyiben a betegsége megengedi, akkor néha lépcsőzzön is, hiszen ezzel a csípőjét és a gerincét is alaposan megdolgoztatja. Amennyiben a felsőtestét is erősíteni szeretné, akkor gyalogoljon kézi súlyzókkal.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*