Orvos kék sztetoszkóppal a nyakában egy D-vitamin feliratú táblát mutat.

A D-vitamin egészségre gyakorolt hatása kiemelkedő. Jó hatással van az immunrendszer működésére, elősegíti a gyorsabb gyógyulást, erősíti a csontokat. Hiányában nagyobb az esély a demencia, a rákos megbetegedések és más egészségügyi problémák kialakulására.

A D-vitamin-hiány többek között izomkárosodást is okozhat. Egy kutatás arra mutat rá, hogy a D-vitamin alacsony szintje fokozza a csonttörés kialakulásának kockázatát, de az izmok károsodását és könnyebb sérülését is előidézheti.

Az izomfájdalom nemcsak a sportolók, hanem bárki életét megkeserítheti. Az izmok nemcsak fájhatnak, de izomgyengeséget és csökkent teljesítményt is okozhatnak. Ezért nagyon fontos, hogy megértsük, hogyan működik a D-vitamin és hogyan segíthet a szervezet egészséges állapotának fenntartásában, hogy elkerülhető legyen bármilyen súlyos sérülés vagy betegség.

A D-vitamin sok ételben megtalálható, beleértve a halat, a tojást, a tejet, az osztrigát. Mivel napfény hatására is D-vitamin termelődik a szervezetünkben, érdemes rendszeresen az időnket a szabadban tölteni, ami segít megelőzni a D-vitamin hiányát.

A D-vitamin segít a szervezetnek fenntartani a kalcium és a foszfor normál szintjét és segíthet a szervezetnek a kalcium felszívódásában, ezzel együtt fenntartva a csont egészségét és fejlődését. A D-vitaminnal kombinált kalcium rendszeres fogyasztása megakadályozza a csontok törékenységét. A D-vitamin segíthet megakadályozni a rákos megbetegedéseket, a csontritkulást és a magas vérnyomást is.

A D-vitamin hiányát számos mentális betegséggel, például a depresszióval, az Alzheimer-kórral és a skizofréniával is összefüggésbe hozták.

A D-vitamin segít fenntartani az izom erejét, az izom tömegét és az izmok megfelelő működését is biztosítani tudja. A D-vitamin-hiánynak kitett embereknek nagyobb esélye van izomsérülésekre és izomhúzódásokra.

Kik vannak veszélyben? Legfőképpen az idősebb és az elhízott emberek, de azok a személyek is, akik csak keveset tartózkodnak a szabadban. A cisztás fibrózisban – a tüdőben kialakuló nyálkahártya-gyulladás – és a gyulladásos bélbetegségben szenvedők is fokozott kockázatnak vannak kitéve. A szigorú vegetáriánus vagy a vegán étrendet követők sem vesznek elegendőt magukhoz ebből a vitaminból, mivel a természetes források többsége állati eredetű, beleértve a halakat, a halolajat, a tojássárgáját, a sajtot, a tejet, a marhahúst vagy a májat.

A sötét bőrű emberek is fokozott kockázatnak vannak kitéve, mivel a melanin pigment csökkenti a bőr D-vitamin-termelő képességét. Továbbá ha az emésztőrendszer nem képes megfelelően felszívni a D-vitamint, akkor is D-vitamin-hiány alakulhat ki. Bizonyos egészségügyi problémák, például a Crohn-betegség, a lisztérzékenység is befolyásolhatják a belek D-vitamin-felszívódási képességét.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*