Napfényes ég háttérben egy D-vitamin felirat, melyet megérint egy ujj.

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, szervezetünkben megtalálható formái a D2- és a D3-vitamin. A D2-vitamint, vagyis az ergokalciferolt a növények termelik, természetes formában megtalálható a gombákban és egyes zöldségekben. A D3-vitamin, vagyis a kolekalciferol pedig a bőrben képződik napfény hatására, de megtalálható a halolajban, a tojássárgájában, egyes halakban és a májban is.

A D-vitaminnak kiemelkedő szerepe van abban, hogy szervezetünk egészségesen legyen képes működni. Biztosítja a kalciumháztartás egyensúlyát. Kiemelkedő szerepe van a csontritkulás, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a daganatos megbetegedések, az ízületi gyulladások és a cukorbetegség megelőzésében. A D-vitamin segítséget nyújt a kalcium és a foszfát megfelelő felszívódásában, megakadályozza a mellékpajzsmirigy hormon elválasztását, serkenti a hasnyálmirigyben az inzulin termelődését és kiválasztását.

Védelmet nyújt az immunrendszer számára, meggátolja, hogy a szervezetben különféle gyulladások alakuljanak ki, vagy ha már létrejött a gyulladás, akkor szerepet játszik annak csökkentésében. Kutatások bizonyítják, hogy az idős emberek körében kevesebb a csonttörések száma, ha pótolják szervezetük D-vitamin-hiányát, a D-vitamin ugyanis növeli az izomerőt és a csont minősége is pozitív irányba változik.

Hazánkban a lakosság jelentős hányadának a kívántnál alacsonyabb a D-vitamin-szintje. Pedig naponta elegendő lenne harminc percet a napon tartózkodni, hogy szervezetünk D-vitamin-raktára feltöltődjön. Sokan nem törődnek ezzel, pedig ha kevés a D-vitamin az emberi szervezetben, akkor ez izomfájdalmakat, izomgyengeséget és gyakoribb csonttöréseket okozhat. A magas vérnyomásnak, a szívelégtelenségnek, az infarktusnak, a cukorbetegségnek, a vérszegénységnek és a daganatos megbetegedéseknek is oka lehet a kevés D-vitamin. Ha nincs elegendő ebből a vitaminból a szervezetünkben, akkor nagyobb eséllyel vagyunk kitéve különféle fertőzéseknek, hiszen az immunrendszerünk legyengül. Még a külsőnket is megviselheti a kevés D-vitamin, ugyanis hullhat a hajunk és nagyobb esélyünk van a pikkelysömör kialakulására.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A D-vitamin-hiány az idegrendszer egészséges működését is jelentősen gátolja, vagyis ha kevés a szervezetünkben a D-vitamin, akkor memóriagondokkal kell számolnunk. Egyes tanulmányok arra világítanak rá, hogy azok az idősebb emberek, akiknek alacsony szervezetük D-vitamin-szintje, az átlagosnál rosszabbul teljesítenek a különféle memóriateszteken, amely a későbbiekben okozhat időskori elbutulást, demenciát, vagy egyéb súlyos agyi működési zavarokat.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*