fbpx

A D-vitamin-hiány veszélyei

D-vitamint tartalmazó élelmiszerek egy asztalon, tojások, tej, hal, lazac, rák, sajtok, zöldborsó, gombák.

Az egyik legfontosabb vitamin a szervezetünk számára a D-vitamin. Amennyiben alacsony a szintje, csökkenhet a csontok sűrűsége és tömege, így törékennyé válhatnak. Éppen ezért érdemes minél több időt a friss levegőn tartózkodni, hiszen ez a vitamin a napfény hatására termelődik a szervezetünkben, de természetesen bizonyos táplálékokkal és kiegészítők formájában is magunkhoz vehetjük.

A D-vitamin kiemelkedő szerepet játszik a kalcium és a magnézium felszívódásában, de a foszfát működésének szabályozásában is nélkülözhetetlen. Megkerülhetetlen az immunrendszer fellendítésében, valamint  a csontok és a fogak egészségének megőrzésében. Ha elegendő mennyiségben van jelen a szervezetünkben, sokféle betegséget elkerülhetünk, hiszen nemcsak az immunrendszert támogatja, hanem a legutóbbi kutatások szerint még a cukorbetegséggel szemben is védelmet élvezhetünk.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A D-vitamin hiánya nemcsak csökkent immunitást okozhat, hanem oka lehet az állandó ízületi és izomfájdalomnak is, de ezentúl fokozhatja egyes betegségek kialakulásának az esélyét is, illetve a tünetek felerősödését amennyiben nincs elegendő D-vitamin a szervezetünkben. Ilyen betegség lehet a csontritkulás és az ízületi gyulladás is.

Ha valaki állandó fáradtsággal küzd, elképzelhető, hogy nincs megfelelő mennyiségű D-vitamin a szervezetében. A folyamatosan fennálló ízületi és izomfájdalom, az állandó gyengeségérzet is azt sugallja, hogy ezeket a tüneteket a D-vitamin-hiány okozza.

A hajhullásnak ezernyi oka lehet, valószínűleg első körben nem gondolnánk a D-vitaminra, de ennek hiánya sem kizárt ebben az esetben, hasonlóképpen a sebek lassabb gyógyulása is részben erre a problémára vezethető vissza. Amennyiben az emésztésünkkel gondjaink vannak, lehetséges, hogy hamar megoldódnának, ha feltöltenénk a szervezetünket ezzel a vitaminnal.

Az a tény, hogy a D-vitamin-hiánynak köze van a depresszió kialakulásához, nem új megállapítás a hozzáértők szerint. A tapasztalatok azt mutatják, hogy érezhetően enyhülnek a tünetek, amennyiben pótolják a szervezetből hiányzó D-vitamint.

Elsősorban étkezés útján érdemes pótolni, illetve elegendő időt kell a napon tölteni, hogy feltöltekezhessünk. D-vitaminban gazdag táplálékok többek között a tej, a tejtermékek, a zab, a zabliszt, a gomba és a halak is.

 

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük