fbpx

A depresszió ugyanúgy károsítja a szívet, mint az elhízás

Egy fiatal férfi depressziósan ül egy szürke téglás fal előtt a földön.

A depresszió ugyanolyan negatív hatással van a szívre, mint az elhízás vagy a magas koleszterinszint, ugyanis nemcsak a mentális állapotunkat, hanem az agyunk és a testünk egészségét is veszélyezteti. A depresszió a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában is kiemelkedő szerepet játszik. Természetesen más kockázati tényezők is lehetnek, akár a dohányzás, a magas vérnyomás, az elhízás vagy a magas koleszterinszint.

Az egyik leggyakoribb pszichiátriai rendellenesség a világon nem más, mint a depresszió. Majdnem minden negyedik ember legalább egyszer megtapasztalja ezt a lelkiállapotot az életében.

A depresszió nemcsak szomorúságot okoz, hanem az alapvető biológiai folyamatokra is hatással van, amelyek szabályozzák az alvást, az étvágyat, az anyagcsere-aktivitást, a hormonokat, a glükózszint szabályozását, a neurotranszmittereket és az immunitást. Ezek a zavarok önmagukban nemcsak a depresszió kialakulásához járulnak hozzá, hanem a mai társadalom leggyakoribb betegségeihez is, mint például szív- és érrendszeri betegségek, diabétesz, stroke, korai öregedés vagy Alzheimer-kór. Ezek a zavarok olyan negatív hatást gyakorolnak a szívre, mint maga az elhízás. Éppen emiatt a WHO a depressziót az egyik vezető halálokok közé sorolta.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A depressziónak nagyon sok tünete van. Ilyen például a szomorúság, a reménytelenség, az érdeklődés elvesztése. Kialakulhat súlygyarapodás, az étvágy is megváltozhat. Fáradtság is megjelenhet, a beteg úgy érezheti, hogy mindenféle mozgás nehezére esik, képtelen aludni vagy túl sokat alszik. A depressziós személy nyugtalan, bűntudta van és értéktelennek érzi magát, képtelen a megfelelő döntéshozatalra és sokat gondol a halálra, az öngyilkosságra.

A depressziót mindenképpen kezelni szükséges. Azonban ha csak enyhe tüneteink vannak, a gyógynövények és kiegészítők is nagyon sokat segíthetnek. Ilyen gyógynövény lehet például a sáfrány, hiszen tele van antioxidáns vegyületekkel, amelyek növelik a hangulatfokozó szerotoninok szintjét az agyban.

Az aranygyökér önmagában is csökkenti a depressziós tüneteket, de sáfránnyal kombinálva talán még hatásosabb.

A cink elengedhetetlen a megfelelő agyműködéshez, hiánya növelheti a depresszió kockázatát. Már az antidepresszáns gyógyszerek mellé is javasolják a cink fogyasztását, mivel csökkenti a depresszió tüneteit. Egy másik fontos ásványi anyag a depressziós személyek számára, a magnézium. Hat hét után jelentkeznek a pozitív hatásai.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük