Dió makrofotója héjában és egészben.

A dióban található E-vitamin különösen előnyös. A dió ugyanis szokatlanul magas E-vitamin-szintet biztosít gamma-tokoferol formájában, ezzel pedig jelentős védelmet biztosít a szívproblémákkal szemben.

A dió antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, amely hatások különösen pozitívak például a metabolikus szindrómával, a kardiovaszkuláris problémákkal és a 2-es típusú cukorbetegséggel szemben. A dióban található egyes fitonutriensek szintén gyulladást csökkentenek és jelentős antioxidáns-tartalommal bírnak.

A dió híres magas omega-3 zsírsav tartalmáról. A dió szabályozza az éhségközpontot és jelentős neurokognitív hatást gyakorol az agyra.

A dió tápanyagokban rendkívül gazdag. Vannak benne ásványi anyagok, különösképpen a mangán- és réztartalma nagyon magas, illetve van benne egy antioxidáns vegyület, az úgynevezett ellaginsav, amely segít megelőzni a gyulladást okozó anyagcsere-folyamatokat, ami inzulinrezisztenciához és cukorbetegséghez vezethet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Manapság nagyon sok ember tartozik az elhízottak táborába. Ha valaki elhízik, valóban nem könnyen tudja leadni a fölösleges kilókat. Ugyanis ehhez kitartás és akarat szükségeltetik. A kutatók azt találták, hogy azok az emberek, aki életmódot váltanak, vagyis szeretnének megszabadulni a súlytöbbletüktől, gyakran döntenek a mediterrán étrend mellett. A mediterrán étrend dióféléket is magába foglal, illetve a mediterrán étrend alacsonyabb zsírtartalmú táplálékokból tevődik össze, mivel omega-3 zsírsavakat, fehérjéket és dióféléket tartalmaz, amely ételek az egészséges étrend részeit is képezik.

Egy 28 hónapig tartó kutatásba 9000 alanyt vontak be. A vizsgálatban részt vevő személyeket két részre osztották. Az egyik csoport tagjai rendszeresen kaptak diót, míg a másik csoport tagjai nem. Azok, akik rendszeresen fogyasztottak diót, kevésbé érezték magukat éhesnek, kevesebbet is fogyasztottak, vagyis ettek a nap folyamán és hamarabb is megszabadultak a súlyfeleslegüktől, mint azok a személyek, akiknek nem adtak diót.

A dióról a testsúlycsökkentő hatása mellett kimutatták, hogy gátolja a rákos sejtek növekedését és apoptózist, vagyis sejthalált képes elindítani, miközben védelmet nyújt az egészséges sejtek számára.

A dió előnyös azok számára is, akiknek magas a koleszterinszintjük, vagy cukor-, illetve szívbetegségben szenvednek.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*