Csombormenta lila virágai.

Amikor a menta nevű gyógynövényről beszélünk, akkor sokan egyből a fodormentára vagy a borsmentára gondolnak, pedig nem csak ez a kétféle menta létezik. Habár jobban járunk, ha a csombormenta (Mentha pulegium) nevét elfelejtjük, hogy még véletlenül se jusson eszünkbe, ha egy finom gyógyteát vagy éppen szörpöt szeretnénk készíteni, merthogy az aromás illattal rendelkező csombormenta egy pulegon nevű, mérgező illóolajat tartalmaz. Ezen kívül van még benne gyanta, cseranyag és keserűanyag is.

Az árvacsalánfélék családjába tartozó csombormentát nevezik még polyákmentának vagy mocsári mentának is. A nevéből is látszik, hogy a növény kedveli a mocsaras területeket, de árokpartokon, nedves réteken és árterületeken is találkozhatunk vele.

A népi gyógyászatban alkalmazták ugyan máj- és epebetegségeknél, emésztési panaszoknál, és menstruációs problémáknál is, de jó, ha tudjuk, hogy inkább más gyógynövényt válasszunk, ha ilyen jellegű gondjaink vannak. Régebben teát is készítettek belőle, mert hittek görcsoldó és szélhajtó erejében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Őshazája Ázsiában és Afrikában van, de hazánkban is előfordul, legfőképpen mocsaras, lápos vidékeken. Hogyan ismerhetjük fel ezt a gyógynövényt? A levelei sima vagy fogazott szélűek, tömött virágai pedig álörvökben nyílnak. A növény ajakos virágai körülbelül 6-7 mm hosszúak és világos rózsaszínűek vagy halványlilák.

Ha semmi egyébre nem használjuk, csak bolha- és szúnyogriasztásra, már akkor is hasznát vehetjük. Erősen illatos levelei elől ugyanis mind a bolhák, mind a szúnyogok szinte elmenekülnek, így nyáron érdemes néhány csokornyi növényt a teraszon kifüggeszteni. A római Plinius fedezte fel a növénynek ezt a hatását, persze ekkor még belsőleg is alkalmazták, elsősorban köhögés csillapítására és emésztés serkentésére.

A középkorban magzatelhajtásra is használták a növényből kinyert olajat, azonban sok feljegyzés született arról, hogy sajnos nem csupán az ártatlan kis magzat, hanem annak édesanyja is elhalálozott, miután csombormentaolajat fogyasztott. Éppen ezért ezt a gyógynövényt nem ajánlatos sem külsőleg, sem belsőleg alkalmazni, mert egy mérgező növényről van szó. A füvesemberek többsége sem a növényi forrázat, sem az olaj fogyasztását nem javasolja, de vannak olyanok, akik szerint egyáltalán nem mérgező a csombormenta. Én a többségnek hiszek, tegyenek így Önök is.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*