Piros csészében földi szederből készült tea, a csészaljon egy szem szeder és friss levélhajtások.

Ha az erdőben sétálunk és elhagyjuk az utakat, előbb vagy utóbb sűrű vadszederrel teli bozóttal találkozunk. Különösen az irtásokon terjed el a földi szeder gyorsan és dominánsan. Leveleiből pompásan illatozó fekete teát pótló italt készíthetünk.

Az élénkzöld fiatal hajtások és a levelek erős tüskékkel rendelkeznek, a levelek alsó oldala zöld – a málnalevéllel ellentétben, amely ezüstös alsó oldallal, finomabb, érzékenyebb hajtásokkal és puhább tüskékkel rendelkezik. A földi szeder levelének székletfogó, összehúzó, vértisztító, gyulladáscsökkentő hatása van. A bogyók erősítő, frissítő, élénkítő hatásúak.

A csúcshajtások és a fiatal hajtások leveleinek gyűjtési ideje májustól szeptemberig tart, a bogyóké augusztus végétől kezdődik. A levelek tartósítása történhet fermentálással vagy szárítással, a földi szederből készíthetünk likőrt, szirupot, lekvárt. A friss, fermentált vagy szárított levélből készült teát ihatjuk hasmenésre, gyomor- és bélhurutra, bélgyulladásokra, gyomorégésre, vakbélirritációra. Torok-, fogíny- és mandulagyulladásnál, fogínyvérzéseknél gargalizálhatunk.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Tea fermentált vadszederlevélből

Alkalmazása: fekete tea helyett, reggeli teaként, szomjoltóként jeges teának. Úgy készítjük el, mint a fekete teát, kevés cukorral és tej nélkül.

Hozzávalók: frissen szedett földi szeder levelei. A szedéssel lehetőleg várjuk meg a szép időt, mert a fermentáláshoz meleg szükséges. Ollóval vágjuk le a csúcshajtásokat és a leveleket, gyűjtsük azokat egy kosárba. A hajtások mindig újranőnek, őszig gyűjthetjük a zsenge leveleket.

Elkészítése: a frissen szedett leveleket kiterítve egy napig szárítjuk egy kendőn, majd egy ollóval csíkokra vágjuk. Finoman meghintjük vízzel, és a sodrófával átgörgetjük, hogy nedvesek legyenek. A benedvesített leveleket néhány kezeletlen citromhéjdarabkával egy kendőre kiterítjük, a kendőt minden oldalról felhajtjuk, és szorosan feltekerjük. Egy reklámszatyorba fektetjük, és jól lezárjuk. 3-4 napig meleg, napos helyen hagyjuk, ahol a levelek sötétre színeződnek és enyhén erjednek (fermentálódnak). A csodásan illatozó csomagot kinyitjuk, a leveleket szétszedjük, és árnyékban kímélve megszárítjuk, majd üvegekben tároljuk.

Gargalizáló folyadék

Hozzávalók: egy maréknyi friss vagy félmaréknyi szárított földiszeder-levél.

Elkészítése: reggel a friss vagy szárított vadszederlevelet felöntjük 1 csésze forró vízzel, 10 percig állni hagyjuk és leszűrjük. Egy lefedett üvegben tároljuk, és a nap folyamán lehetőleg gyakran gargalizálunk vagy öblögetünk vele.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*