fbpx

A flavonoidok segítik az agy teljesítményének fokozását

Bogyós gyümölcsök fajta szerint fakanálra helyezve: meggy, áfonya, málna, szeder és eper.

Idősek körében az egyik legrettegettebb betegség az Alzheimer-kór, amely során nemcsak az agy teljesítménye csökken, de a memória is hanyatlásnak indul.

Mi magunk is sokat tehetünk az agy egészségének fenntartásáért és azért, hogy az agy erejét még idősebb korunkban is élvezhessük, ezzel pedig jelentősen lecsökkenthetjük az Alzheimer-kór kialakulásának a kockázatát. Flavonoidok közül a fisetin nevű vegyület segíthet az agy kondíciójának fenntartásában.

A fisetin egy olyan flavonoid, amely antioxidánsként védi a szervezetet, többek között az agyi egészséget is. A fisetin természetes formában kis mennyiségben megtalálható a paradicsomban, a bogyós gyümölcsökben, a hagymában. Napi javasolt mennyiség körülbelül 50-150 mg.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A flavonoidok sok módon segíthetik az agy egészségének fenntartását, hiszen hatásukra javul az agysejtek közötti kapcsolat, kommunikáció. A flavonoidok elősegítik a memória fejlesztését. Hatásukra sokkal alacsonyabb lesz az agyban a gyulladás szintje, amely sok agyi betegség kialakulásában játszik kiemelkedő szerepet. A flavonoidok továbbá elősegítik, hogy kevesebb amiloid-béta plakk alakuljon ki, amelynek ha megsokszorozódik a száma, hozzájárul az Alzheimer-kór kialakulásához.

Az Alzheimer-kór megelőzéséhez arra van szükség, hogy valamilyen módon növeljük az agy teljesítményét. Az Alzheimer-kór kialakulásához nagyon sokféle életmódbeli és környezeti tényező hozzájárul. A betegség kialakulhat a nem megfelelő táplálkozás, a dohányzás következményeként, de a szervezetben felhalmozódó méreganyagok is okai lehetnek a betegség kialakulásának.

Kutatások igazolják, hogy léteznek olyan természetes életmódbeli tényezők, amelyek nagyban hozzájárulnak az egészséges agyműködés és az idegrendszer fenntartásához. Az egyik ilyen tényező a rendszeres testmozgás és a minimum napi 30 perces aktív tevékenység. Az lenne az ideális, ha mindennap mozognánk, de a heti 3 vagy 4 alkalom is nagyban hozzájárul az agy egészségének megőrzéséhez.

Az Alzheimer-kór megelőzésében nagy szerepe van a napi 7-8 óra alvásnak és az egészséges táplálkozásnak, amelybe beletartoznak az omega-3 zsírsavak, a jó zsírok, a sovány fehérje és a zöld tea is. Ezek mind-mind növelik az agy erejét és fejlesztik a memóriát.

A szociális kapcsolatok kialakítása és fenntartása szintén jót tesz az agy egészségének. Az agyunkat serkenthetjük különféle agyi tevékenységekkel. Ilyen lehet például, ha néha a nem a domináns kezünkkel mosunk fogat. A stressz kezelése is fontos, hiszen a krónikus stressz gyulladást generál, ez pedig kedvez az agyi betegségek kialakulásának.

  1. Bircsák Istvánné

    Üdvözlöm!
    Segítséget szeretnék kérni.Néhány napja begörcsöl a bal kezem,és a bal lábam.Van erre valamilyen alternatív gyógymód? A mozgás kevésnek bizonyul.

    Köszönettel

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük