Gyönyörű őszi nyírfaerdő.

A közönséges nyír (Betula pendula) a nyírfafélék családjába tartozó, akár huszonöt méter magasra is megnövő, április és május hónapban virágzó fa. A lombhullató fa porzós barkái tíz centiméter hosszúak és az ágakról a föld irányába csüngenek. Háromszög alakú levelei fűrészesek, a fa termése pedig kicsi, kétszárnyú makkocska. A fa kérge jellegzetesen fehér alapon fekete tarka. A melegebb éghajlaton élő fákat jobban pusztítják a kártevők és a kórokozók. A közönséges nyír elsősorban Európában, Szibériában és Kis-Ázsiában elterjedt. Lombos erdőkben, erdőszéleken és elhagyott területeken találkozhatunk ezzel a fával.

A közönséges nyírnek majdnem minden része felhasználható. Kérge kiváló papírpótló, de kenut is építenek belőle és tetőfedőként is használják. Fája könnyen ég, mivel nagyon puha. A régebbi korokban éhínség esetén az emberek még fogyasztották is.

Gyógyászati célokra a fa szárított leveleit használhatjuk fel, amelyek vízhajtó hatással rendelkeznek. Fitoterapeuták véleménye szerint ily módon a bakteriális húgyúti fertőzéseket is orvosolni tudjuk. A leveleket a nyár első két hónapjában lehet gyűjteni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A fa levele értékes hatóanyagokban gazdag. Megtalálhatók benne a flavonoidok (kvercetin glikozidok), az illóolaj (szeszkviterpén peroxidok és triterpénszármazékok), de káliumsóban és aszkorbinsavban is gazdag.

A nyírfalevéltea nem csupán vízhajtásra alkalmas, de vértisztítóként és gyulladáscsökkentőként is megállja a helyét, illetve fertőtlenítő és görcsoldó hatása is ismeretes. A teát lehet alkalmazni vesekő és vesehomok kialakulásának megelőzésére, de a népi hagyomány szerint reuma ellen is kiváló. A nyírfalevél hólyag- és vesetisztító teakeverékek gyakori alkotórésze. A tea csökkenti a vér húgysav- és koleszterinszintjét. A tea fogyasztása nem javasolt szív- és veseelégtelenségben szenvedőknek.

A fiatal fa csapolásával nyert nyírfavíz vesekőhajtó hatással rendelkezik. A nyírfavíz nagyon jó még méregtelenítésre, ízületi gyulladásra, hajhullás és korpásodás esetén is.

Szintén a fából nyerik a nyírfakátrányt, amely tisztított formában bőrgyógyászati termékek alkotóeleme. Például ekcéma és pikkelysömör elleni készítményekben találkozhatunk vele.

Külsőleg borogatást is készíthetünk a levelekből, amennyiben ízületi gyulladásban, reumás vagy köszvényes megbetegedésben szenvedünk.

A nyírfa tavasszal nyert friss nedve hajhullásra alkalmazható, de a nyírfateával való hajöblítés is megfelel erre a célra.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*