fbpx

A fogszuvasodás és a fluor

Fogkefén fehér színű fogkrém, a háttérben egy hölgy arca elmosódva.

A fluor fontos szerepet tölt be a csontok és a fogak képzésében és a fogzománc állagának kialakításában. Több mint kilencven százalékban a fogakban és a csontokban található meg az emberi szervezetben a fluor, amely a mikroelemek, vagyis a nyomelemek csoportjába tartozik.

Ha nincs elegendő fluor a szervezetünkben, akkor fogszuvasodással és kisebb korban fognövekedési zavarokkal, illetve csontosodási problémákkal kell számolni. Ahhoz, hogy a kisbabák erős csontozattal rendelkezzenek és a fogzománcuk is erős legyen, fontos, hogy még várandós állapotban és még a fogak kifejlődése előtt jusson hozzá megfelelő mennyiségben a szervezet. A fluort túl is lehet adagolni. Ebben az esetben károsodhatnak a csontok, az idegrendszer és az izmok működésében zavarok keletkeznek, de veseproblémák is kialakulhatnak.

A fogszuvasodás egyik kiváltó oka az elégtelen fluorbevitel. A fogszuvasodás legfőképpen a fogközökben és a fogbarázdákban alakul ki. A szájüregben megtelepszenek a fogszuvasodásáért felelős baktériumok, amelyek lebontják a táplálék szénhidrátjait, közben savas termékek képződnek, amelyek jelentősen károsítják a fogzománcot. A zománc folyamatos károsodása a fehérjebontó enzimek elszaporodásához vezet, amely a fogak fokozatos pusztulását okozza. A fogszuvasodás fájdalmas is lehet, legfőképpen hideg vagy meleg ingerre jelentkezik, de annak abbamaradásával megszűnik. Fogszuvasodás során a szuvas üreg egyre inkább mélyül, a baktériumok lassan elérik a fogbelet, amelyben aktív munkájuk következményeként gyulladás keletkezik, ami fájdalommal jár együtt. A gyulladás a fogmederre is kiterjedhet, és itt akár tályog is képződhet. A gócos fogat a fogorvos vagy kitisztítja vagy eltávolítja. A fluor erősíti ugyan a fogzománcot, de nagy mennyiségben megzavarja a fogzománc képződését.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A nem megfelelő, vagyis a savas vegyhatású táplálékok károsítják a fogzománcot, ezért jelentősen csökkenteni szükséges a cukortartalmú ételek fogyasztását. A szájüregben megtelepedő baktériumok enzimjei savakat képeznek az elfogyasztott cukrokból, ezért ezeket a baktériumokat fogmosással el kell távolítani.

A fogszuvasodás ellen mi magunk is védekezhetünk. Érdemes félévente fogorvosi ellenőrzésre járni és ügyelnünk kell a megfelelő szájhigiéniára, illetve csökkentenünk szükséges a cukros ételek fogyasztását.

Az emberek a fluorszükségletüket a vízből és a fluoridos fogkrémekből tudják fedezni. De miben található még fluor az ivóvízen kívül? Egyes ásványvízben is előfordul, de megtalálható a teában vagy például a szardíniában is. Ha megfelelő az ivóvíz fluortartalma, akkor nem szükséges azt pótolnunk, gond csak abban az esetben van, ha egy liter vízben kevesebb, mint egy mg fluor van. Ebben az esetben gondoskodni kell annak beviteléről.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.