Szilvalevelű bangita(Viburnum prunifolium) fájának termése és színes levele.

A szilvalevelű bangita (Viburnum prunifolium) egy kisnövésű fa, amely Amerikában őshonos, ahol előszeretettel ültetik kiskertekbe, mivel ősszel nagyon szép, színes levelei vannak. Azért erdőkben és sziklás domboldalakon is találkozhatunk ezzel az apró termetű fával vagy cserjével. A latin nevéből, vagyis a prunifoliumból eredeztethető a magyar elnevezése, hiszen a prunum szilvát, míg a folium levelet jelent. A kis cserjének vagy fának a levelei egyébként is nagyon hasonlatosak a szilvafa leveleihez, bogyótermésének a tél közeledtével pedig a madarak örülhetnek. A kis fácskának meglehetősen görbe törzse van és két színben pompázó ágakkal rendelkezik, amelyek kezdetben pirosas színűek, amely később zöldre váltanak. A csonthéjas gyümölcs akkor válik igazán fogyaszthatóvá, vagyis édessé, amikor az első dér megcsípi. Fehér virágai áprilistól májusig nyílnak.

Az észak-amerikai indiánok már ősidők óta használták ezt a növényt gyógyító célokra. Nem is csoda, hiszen hatóanyagokban – scopoletin, szalicin, aesculetin és viburnin – meglehetősen gazdag. Az indiánok a szilvalevelű banginta kérgéből főzetet készítettek, amelyet görcsoldásra és gyulladásgátlásra használtak. Vizsgálatok igazolják, hogy a gyógynövény vérzéscsillapításra és fekélyek ellen is alkalmas. A gyógynövényből készült főzet belsőleg nyugtató hatásokkal is rendelkezik, külsőleg pedig vénás keringési elégtelenség és aranyér esetén alkalmazható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A szilvalevelű bangita nagyon jól alkalmazható a menstruáció során fellépő görcsös panaszokra, illetve a görcsök oldására. A gyógynövény mindezeken kívül csillapítja a fejfájást, enyhíti a lázat, illetve jó szolgálatot tesz ízületi és egyéb fájdalmak esetén. Régebben a gyógynövényből készült főzetet azok a nők, asszonyok is fogyasztották, akik nem szerettek volna idő előtt szülni, vagyis ily módon próbálták megakadályozni, hogy a gyermekük koraszülött legyen, de ma már ilyen célokra nem javasolt a fogyasztása, hiszen klinikai vizsgálatok ezt a tényt nem támasztották alá.

A szilvalevelű bangitából készült főzet meglehetősen kesernyés ízvilággal rendelkezik, ezért célszerű egy kevés mézzel megédesíteni. Naponta akár 2-3 csészényit is el lehet fogyasztani belőle.

A gyógynövényt semmilyen formában nem tanácsos fogyasztani terhes hölgyeknek és szoptató kismamáknak, és azok is óvatosan bánjanak vele, akik valamilyen gyógyszert szednek. A gyógynövény fogyasztásával kapcsolatban érdemes minden esetben egy hozzáértő személlyel konzultálni!

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*