Gránátalma magokkal teli belső része.

A gránátalma tele van antioxidánsokkal, C-vitaminnal, rostokkal és tanninokkal, amelyek mind-mind nagy érdeklődésre tartanak számot a kutatók részéről, mégpedig a kardiovaszkuláris egészségre gyakorolt hatásuk miatt. Azonban ez a gyümölcs más miatt is a figyelem középpontjába került.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint ugyanis a gránátalma leve drámaian lassítja a prosztatarák kialakulását. A prosztatarák megelőzése mellett ez a gyümölcs az emlő- és a vastagbélrák kezelésére, de legfőképpen megelőzésére is alkalmas.

A férfiaknál a leggyakrabban diagnosztizált rák a prosztatarák, amely az összes rákbetegség 29 százalékát teszi ki. A PSA egy olyan fehérje, amely kizárólag a prosztatában termelődik. Emelkedett PSA-szintet találunk jóindulatú prosztatamegnagyobbodás, illetve prosztatarák esetén is. A PSA mérése középkorú férfiak esetében a prosztatabetegségek szűrésére is alkalmazható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Egy kutatásba férfiakat vontak be. Olyan férfiakat, akiknek emelkedett volt a PSA-értékük, nekik naponta 2 dl gránátalma levet kellett elfogyasztaniuk. Az eredmények meglepőek voltak. A PSA-emelkedés ezeknél a férfiaknál sokkal lassabb volt. De a legmeglepőbb az volt, hogy azoknál a férfiaknál, akiknél megjelentek a rákos sejtek, ezek halálát is okozta a gránátalmából nyert friss gyümölcslé. Mivel más kiegészítőt nem kaptak a kísérleti alanyok, így a kutatók a gránátalmalének tudták be a pozitív hatásokat.

Állatkísérletekben pedig a gránátalma védőhatásokat mutatott az emlőrákban szenvedő állatoknál. A kutatók azt a megállapítást tették, hogy a gránátalmalé rendszeres fogyasztása csökkenteni képes a mellrák előfordulását, illetve a daganat méretének csökkenését tapasztalták már emlőrákban szenvedő állatok esetében.

A Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás jelentősen képes megnövelni a daganatos bélbetegségek kialakulásának kockázatát. Azonban a gránátalma-kivonattal kezelt állatok esetében megfigyelték, hogy a gyümölcskivonat csökkentette a bélgyulladás kialakulását, valamint az olyan jelátviteli molekulák kikapcsolását, amelyek egyébként könnyen aktiválódnak és elősegítik a rákos megbetegedések létrejöttét. A kutatók azt is megállapították, hogy a gránátalma javítani képes a túlélési arányokat a vastagbélrákban szenvedő állatokban.

Három, a gránátalmában fellelhető polifenolról – luteolin, ellagsav és punicinsav – mutatták ki, hogy megakadályozza a metasztázisokat, késlelteti a tumorok kialakulását és gátolja a prosztatarák terjedését és progresszióját. Ezek a polifenolok megakadályozhatják a DNS károsodását is. Ez pedig nagyon jó hír, hiszen a gének mutációi nagyban hozzájárulnak a rák kialakulásához. Emellett a gránátalma-kivonatok megakadályozzák a daganatok kialakulását és gátolják az angiogenezist, vagyis az új erek kialakulását, amelyek a tumorsejteket táplálják. Ezen kívül a gránátalma a hormonfüggő daganatok növekedését is lelassítja.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*