fbpx

A gyomor és az emésztés segítője: medvekapor

Medvekapor, azaz Meum athamanticum fehér virágai.

A medvekapor (Meum athamanticum) élőhelye elsősorban a hegyi réteken és legelőkön van. Európában a középhegységekben találkozhatunk vele, hiszen a gyógynövény nagyon kedveli a hegyvidéki környezetet. Skóciában még a mai napig termesztik ezt a gyógy- és fűszernövényt. A medvekapor májusban és júniusban virágzik, magassága akár a fél métert is elérheti. A növénynek kétszer szárnyalt levelei vannak. A gyökere ecsetszerűen ágazik el, ez keserű, csípős és fűszeres ízvilággal rendelkezik.

A régebbi korokban a medvekapor gyökerét gyomorgyengeség ellen használták. A hegyvidéken élők a gyökeret szeszesitalban érlelték, és ezt az itókát mintegy gyomorerősítő gyanánt iszogatták. Gyakran ízesítettek vele régebben vajat és sajtot, mivel ezeknek a táplálékoknak aromás ízt és illatot kölcsönzött. A hegyi legelőkön élő tehénpásztorok próbálták mindig a jószágokat olyan területekre terelni, melyek medvekaporban bővelkedtek, ugyanis meg voltak róla győződve, hogy az állatok ettől a növénytől jól meghíznak és kitűnően tejelnek. Népiesen medveköménynek, medvegyökérnek, havasi kapornak és medvegyöknek is nevezik.

Virágai bogernyőkben nyílnak és meglehetősen nagyok, a színük pedig hófehér. A növénynek hengeres szára van. A növényben fellelhető anyagok a következők: illóolaj, gyanta, gumianyag, keményítő, pektin és zsírosolaj.

A gyógynövényből készült tea erősíti a gyomrot, javítja az étvágyat és emésztési panaszokra is lehet alkalmazni. A medvekapor vizelethajtó tulajdonsággal is bír, elősegíti az emésztést és emellett hatékonyan orvosolja a menstruációs zavarokat, alkalmazható amenorrhoea esetén, vagyis amikor a menstruáció kimarad, illetve dysmenorrhoea esetén, amikor is a menstruáció kismedencei fájdalommal, gyengeséggel és erős görcsökkel jár együtt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A medvekapor alkalmazható bélhurut és bélgyulladás esetén, serkenti az emésztést, fokozza az étvágyat. Lehet alkalmazni gyomorrontás és étvágytalanság esetén is.

A gyógynövényből készített pépes pakolás csökkenti az ekcéma kellemetlen tüneteit, de hatásos még bőrkiütésekre, köszvényes és reumás panaszok esetén is.

A medvekapor csillapítja a stressz negatív hatásait, jó szolgálatot tesz migrén esetén, illetve a szexuális teljesítőképesség hiányát is orvosolni tudja.

A növény gyökerét a paszternákhoz hasonlatosan lehet felhasználni, leveleit pedig fűszerként, amivel ízesíthetünk leveseket, főzelékeket, párolt húsféléket.

Ezt a növényt nagyon könnyű termeszteni, mindössze csak arra kell figyelnünk, hogy napos helyre és jó vízelvezetésű talajba ültessük.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.