fbpx

A gyomornyálkahártya-gyulladás típusai

Akut gyomornyálkahártya-gyulladás megjelenítése narancssárga színnel egy emberi testet ábrázoló képen.

A gyomornyálkahártya-gyulladásnak két formája ismeretes, az akut és a krónikus. Akkor beszélünk akut gasztritiszről, amikor a gyomor nyálkahártyája begyullad, de emellett vérzés is jelentkezhet. Ezt a betegséget kiválthatja a túlzott alkoholfogyasztás, de egyes gyógyszerek is okozói lehetnek. A tünetek között megjelenhet a fejfájás, az étvágytalanság, a gyengeség, a gyomorfájdalom, a hányinger és a lepedékes nyelv. Emellett túlzott mértékű gyomorsavtermelés is előfordulhat. A gyomornyálkahártya-gyulladás másik típusa a krónikus gasztritisz, amely jellemzően idősebb korban alakul ki.

Amennyiben a gyomornyálkahártya-gyulladás akut formája kerül megállapításra, akkor a szakorvos általában valamilyen gyomorsavgátló pirulát ír fel a probléma orvoslására. Azonban házi módszereket is alkalmazhatunk a kellemetlen tünetek elkerülésére. A gyomrot megnyugtatja például a kamilla-, az édeskömény- vagy a citromfűtea.

A krónikus gyomornyálkahártya-gyulladásnak három típusa létezik. Az egyik típus autoimmun jellegű, vagyis ebben az esetben az antitestek támadást indítanak a gyomorsavtermelő sejtek ellen, így a gyomor savas kémhatása bázikusra változik. A krónikus gasztritisz másik kiváltó oka a Helicobacter pylori baktérium jelenléte. Ez a baktérium a gyomor nyálkahártyáján megtapad, és ez zavart okoz a gyomorsavtermelésben, illetve a gyomor nyálkahártyája is sérül. Mivel ennek a baktériumnak a jelenléte jelentősen megemeli a gyomorrák kialakulásának a kockázatát, ezért feltétlenül kezelni szükséges. Ennek a baktériumnak a megtelepedését nagyban gátolja az édesgyökér, de hatásos lehet a grépfrútmagkivonat és a búzafűlé is. A krónikus gyomornyálkahártya-gyulladás harmadik típusát általában kémiai anyagok okozzák. Ilyenek például az alkohol, a nikotin, a fájdalomcsillapítók, de a nem megfelelő étkezés is kiválthatja ezt a betegséget.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ha a diagnózis során a gyomornyálkahártya-gyulladás krónikus formája került megállapításra, akkor elsősorban a táplálkozást szükséges megreformálni, vagyis érdemes tartózkodni a zsíros, fűszeres, füstölt élelmiszerektől, de a gyomor nagy ellensége ilyenkor az alkohol és a cigaretta is. A betegség mindkét formájánál tapasztalhat a beteg puffadást, teltségérzetet vagy hányingert. Ezekre is nagyon jól bevált a fentebb említett három gyógynövény, vagyis a citromfű, a kamilla és az édeskömény.

  1. dr Kása Gyuláné

    köszönöm az információt nekem is sok a gyomorsavam én is természetgyógyász vagyok próbálom lelkileg is feltárni és bízom,hogy néhány gyógynövény segíteni fog.
    ha van kérdés lehet feltenni?

    üdvözlettel Kásáné Marcsi

  2. Moór Katalin

    Sajnos mindent kipróbáltam, sok a savam, de állítólag gyulladás van a gyomromban és ezért nem múlik semmitől. Volt röntgen, baci kitenyésztés, vérvétel, de semmi eredmény. Már nem tudom mihez forduljak.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.