Cserépben nevelt fodros levelű petrezselyem.

Lehet, hogy szenvedélyesen szeret étkezni és még azt sem nézi meg, hogy mi kerül a tányérjára? Vagy abba a csoportba tartozik, aki szeret piacra járni és szereti a friss zöldségeket, gyümölcsöket és fűszernövényeket, hogy aztán ezekből remek ételeket készítsen, hogy ezektől a táplálékoktól egyfajta életerőt nyerjen? A fűszernövények és a gyógynövények remek választásnak bizonyulnak, hiszen nemcsak nagyon egészségesek, hanem sok egészségügyi problémát is orvosolni tudnak. Ilyen például a petrezselyem, amelyet hazánkban szinte csak az ételek főzésénél használnak az emberek, pedig sok betegség tüneteit képes csökkenteni és megszüntetni, sőt még nyersen, önmagában fogyasztva is rendkívül ízletes.

A petrezselyem fitonutrienseket tartalmaz, amelynek köszönhetően antiallergén és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. Ez a gyógynövény rengeteg C-vitamint, luteint és zeaxantint tartalmaz. Ez utóbbiak védelmet nyújtanak a makula degenerációval szemben. A petrezselyem mellett más zöldségek – spenót, káposzta, brokkoli, borsó, kelbimbó, kukorica –is tartalmaznak zeaxantint és luteint, amelyek erősítik a makulapigmentet és óvják a szem természetes védelmi mechanizmusát. Ha sokat dolgozik a számítógép előtt, ez a két vegyület akkor is sokat segíthet, hogy a látószervei egészségesek maradjanak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A petrezselyem gyulladáscsökkentő hatását a benne lévő speciális flavonoidnak, azaz az apigeninnek köszönheti. A polifenolok csakúgy, mint a flavonoidok olyan természetes anyagok, amelyek antiallergén és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkeznek. A petrezselyem fokozni képes egy adiponektin elnevezésű hormont, amely szintén antiallergén hatással bír.

Ha a piacról vásárol petrezselymet, mindig az élénkzöld színű és egészséges leveleket válassza és kerülje a fonnyadt, kókadó növényt, hiszen ezek már nem sok tápanyagot tartalmaznak. Mindig alaposan mossa meg a leveleket, étkezés, illetve főzés előtt. Ha nincs kiskertje, akkor is termeszthet petrezselymet, hiszen ez a gyógynövény meglehetősen igénytelen, így vígan eléldegél egy virágcserépben is a konyhaablakban. Hogyan ültessen virágcserépbe petrezselymet? Először is tegyen egy kevés kavicsot a cserépedény aljára, hiszen ezek biztosítják a jó vízelvezetést, majd következhet a virágföld. Ebbe szórja bele a magokat, amelyeknek legalább 2-3 hétre van szükségük a csírázásához. A petrezselyem elég bokrosra megnő és a lecsipkedett levelek után csak tovább bokrosodik, így egész évben mindig friss növényhez juthat, és soha nem kell lemondania a növény által nyújtott élvezetekről.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*